Необходими продукти:
- 1.2 кг тиква
- 200 мл портокалов сок
- 800 г кафява захар
- 100 г вода
- 2 с.л. ванилова есенция
- Настърганата кора от 1 лимон
- Сокът от 1 лимон
- Настърганата кора от 1 портокал
Начин на приготвяне:
- Срежете тиквата през средата и всяка половина нарежете на 8 равни парчета.
- Отстранете семките и сърцевината.
- Настържете тиквата на ренде, за да стане на тънки ивички.
- Изсипете ги в една купа и ги смесете със захарта, лимоновия и портокаловия сок, водата, ваниловата есенция, настърганите кори от лимон и портокал.
- Опаковайте купата със стреч фолио и я оставете в хладилника за една нощ.
- На следващия ден загрейте тиган на умерен котлон и изсипете сместа. Оставете я леко да започне да къкри и след 5 минути я върнете обратно в купата. Покрийте съда със стреч фолио и го оставете в хладилника за още една нощ.
- На следващия ден повторете процедурата с тигана и бъркайте, докато течността на конфитюра започне да се сгъстява.
- Прехвърлете в буркани и ги затворете плътно с капачките.