Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

В гората: Печен бут от диво прасе

Направете си този изкусителен и много лесен за приготвяне шедьовър

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Необходими продукти:

  • 1 кг месо от бут на диво прасе
  • 2 ч.ч. ябълков сайдер
  • 1 ч.ч. портокалов сок
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.ч. зеленчуков бульон
  • Скилидките от 1 глава чесън, обелени и наситнени
  • 2 с.л. пресен розмарин, нарязан
  • 2 с.л. прясна мащерка, нарязана
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Зехтин

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка: Измийте добре месото и го подсушете. След това го натрийте със сол и черен пипер от всички страни.
  2. Марината: В голяма купа смесете ябълковия сайдер, портокаловия сок, червеното вино, пилешкия бульон, чесъна, розмарина и мащерката. Разбъркайте добре, докато всичко се комбинира напълно.
  3. Накиснете месото: Поставете го в голям найлонов плик или съд с капак и изсипете маринатата. Уверете се, че цялото месо е потопено в нея. Затворете торбата или покрийте съда плътно и оставете мръвките да киснат в хладилника за поне 8 часа или за една нощ. Колкото по-дълго, толкова по-вкусно.
  4. Подготовка на фурната: Преди да започнете да готвите, загрейте фурната до 160°C. Пригответе си една тава за печене с поставена решетка в нея, за да може мазнината да се стича без да цапа фурната.
  5. Същинската част: Намажете месото обилно със зехтин. Това ще помогне за постигане на перфектен златист цвят и ще запази месото сочно по време на готвене. След това покрийте тавата с фолио и я поставете във фурната. Оставете ястието да се пече около 3 часа.
  6. Без фолиото: След това внимателно премахнете фолиото и печете още един час.
  7. Сервирайте: След като мръвката се изпече, я извадете и я оставете да почине за около 20 минути преди рязане. Това позволява на соковете да се разпределят равномерно. Сервирайте с гарнитури, като картофено пюре, грах или винен сос с червени боровинки.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер розмарин мащерка червено вино ябълки портокал свинско печене бульон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче