за блата
8 жълтъка
4 белтъка
100 гр. захар
80 гр. брашно
20 гр. пшеничено нишесте ванилия
щипка сол
настъргана кора от 1 лимон
1/2 с.л.течна ванилия
За двуетажна торта са необходими двойна доза от посочените продукти плюс още
3 жълтъка
1 белтък
1 с.л. захар
2 с.л. брашно
1 с.л. нишесте
Използвала съм тави с диаметър 21 см и 15 см.
за пълнежа
1 пакет суха сметана на прах, приготвена според описанието с 200 мл прясно мляко
2 пакетчета фиксатор за сметана
250 гр. извара (обезмаслена)
250 гр. маскарпоне
150 гр. кокосови стърготини
50 мл кокосов ликьор
2 -3 с.л.захар на вкус
за масления крем
125 гр. масло
2 ч.ч.пудра захар
1 ч.л. течна ванилия
2-3 с.л. пр. мляко
за декорация
готов бял фондан
алкохолни бои на Wilton
*Разбъркват се жълтъците с 1 с.л. от захарта, щипка сол и кората от лимона.
*Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар.
*Постепенно се прибавят към жълтъците.
*Постепенно към сместа се прибавя пресятото брашно и нишестето.
*Отделя се малка част от сместа за тава с р-р 21 см диаметър.
*Останалата смес се разпределя равномерно в тава с размери 30/40 см, застлана с готварска хартия.
*Пече се в предварително загрята фурна на 240 С за 10 минути.
*Когато блатът е готов, се обръща върху навлажнена кърпа.
*След като е изстинал се нарязва на ленти с размер 6 см (получават се 5 ленти).
*Лентите се намазват с предварително приготвения пълнеж и се завиват върху основния блат.
*Тортата се стяга с тортен ринг или прозрачно готварско фолио и се оставя да се стегне в хладилника за един ден.
*Тъй като кокосовите стърготини поемат от влагата на крема, е хубаво след това блатовете да се сиропират с малко прясно мляко.
*Впоследствие се намазва с масления крем, заглажда се равномерно, покрива се с фондана и се украсява по желание според празника.
*При двуетажните торти се използват 3 дървени пръчки (от тези за шишчета) за подпора с дължина 10 см, едната от които се поставя в центъра на тортата, а другите две малко на разстояние от нея.
Торта с екзотичен аромат на кокос, лимон и ванилия, с плътен вкус, топяща се в устата! Да Ви е сладко! :)
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност