Необходими продукти:
- 1 манго
- 150 г ориз басмати
- 1 лимон
- 1 ч.л. сусамови семена
- Сол и черен пипер
- 1 стрък розмарин
- 80 мл кокосово мляко
- Зехтин
Начин на приготвяне:
- Изплакнете ориза в студена вода и го отцедете.
- Изсипете го в тенджерка и налейте 300 мл вода. Пуснете котлона на умерено силен огън и добавете малко сол, черен пипер на око.
- Обелете 3-4 лентички от кората на лимона и ги прибавете към ориза. Сложете и стръкчето пресен розмарин. Налейте 1-2 с.л. зехтин и изчакайте водата да заври. Намалете огъня и разбърквайте периодично до готовност на ориза. Свалете тенджерата от котлона.
- Махнете корите от лимон и розмарина.
- Нарежете мангото на тънки резени и ги подредете в дъга в единия край на чинията, в която ще сервирате, а в средата сложете ориза, като го поръсите със сусамовите семена.
- Изстискайте малко лимонов сок върху ориза и мангото, полейте ги със зехтин и ги поръсете с малко черен пипер. Залейте с кокосовото мляко.