Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Световна класика: Ориз и манго

Елементарен за приготвяне деликатес, превърнал се в легенда

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
35’ Време за готвене
1 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 манго
  • 150 г ориз басмати
  • 1 лимон
  • 1 ч.л. сусамови семена
  • Сол и черен пипер
  • 1 стрък розмарин
  • 80 мл кокосово мляко
  • Зехтин

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Изплакнете ориза в студена вода и го отцедете.
  2. Изсипете го в тенджерка и налейте 300 мл вода. Пуснете котлона на умерено силен огън и добавете малко сол, черен пипер на око.
  3. Обелете 3-4 лентички от кората на лимона и ги прибавете към ориза. Сложете и стръкчето пресен розмарин. Налейте 1-2 с.л. зехтин и изчакайте водата да заври. Намалете огъня и разбърквайте периодично до готовност на ориза. Свалете тенджерата от котлона.
  4. Махнете корите от лимон и розмарина.
  5. Нарежете мангото на тънки резени и ги подредете в дъга в единия край на чинията, в която ще сервирате, а в средата сложете ориза, като го поръсите със сусамовите семена.
  6. Изстискайте малко лимонов сок върху ориза и мангото, полейте ги със зехтин и ги поръсете с малко черен пипер. Залейте с кокосовото мляко.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер розмарин лимон сусам ориз манго кокосово мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче