Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Судзукáкя - Неустоимите гръцки кюфтенца с доматен сос

Ще си оближете пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
15’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г телешка кайма
  • 250 г свинска кайма
  • 2 скилидки наситнен чесън
  • 2 с.л. кимион
  • 150 г хляб
  • Сол и черен пипер
  • 1 връзка магданоз, наситнен
  • Олио за пържене
  • 3 с.л. брашно
  • 400 г домати от консерва
  • 250 мл червено вино
  • Краве масло
  • 1 пръчица канела
  • 1/2 с.л. кафява захар
  • 150 мл вода
  • Мащерка
  • 250 г ориз, сварен
  • Листа магданоз, за украса

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете хляба на малки кубчета и ги сложете в купа. Залейте ги с червеното вино и ги оставете да се накиснат, докато коричката също омекне.
  2. В друга купа смесете каймата, магданоза, кимиона, сол и черен пипер.
  3. Изстискайте хляба от течността и го прехвърлете при каймата. Не изхвърляйте виното от купата.
  4. Размесете сместа за кюфтетата с ръце и я приберете под капак в хладилника за едно или две денонощия.
  5. Оформете продълговати кюфтенца. Не трябва да са обаче тънки или дълги като кебапчета, а по-къси и тумбести. Такава е традиционната им форма за този вид гозба.
  6. Оваляйте ги в брашно и ги изпържете в нагорещена мазнина, докато станат златисти от всяка страна. Оставете ги да се отцедят върху кухненска хартия.
  7. Разтопете 1 с.л. от кравето масло в загрят на умерен огън тиган. Добавете малко мащерка и разбъркайте. Сложете и самите кюфтенца. Полейте ги с останалото от хляба вино, доматите от консерва, 2 с.л. захар и 150 мл вода.
  8. Разбъркайте всички продукти внимателно и добавете пръчицата канела. Похлупете съда и оставете ястието да къкри за 15 мин.
  9. Сервирайте всяка порция върху канапе от сварения ориз и поръсете с магданоз.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън черен пипер мащерка червено вино олио домати магданоз свинска кайма телешка кайма кафява захар канела хляб вода ориз кимион брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче