Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 250 г свинска кайма
- 2 скилидки наситнен чесън
- 2 с.л. кимион
- 150 г хляб
- Сол и черен пипер
- 1 връзка магданоз, наситнен
- Олио за пържене
- 3 с.л. брашно
- 400 г домати от консерва
- 250 мл червено вино
- Краве масло
- 1 пръчица канела
- 1/2 с.л. кафява захар
- 150 мл вода
- Мащерка
- 250 г ориз, сварен
- Листа магданоз, за украса
Начин на приготвяне:
- Нарежете хляба на малки кубчета и ги сложете в купа. Залейте ги с червеното вино и ги оставете да се накиснат, докато коричката също омекне.
- В друга купа смесете каймата, магданоза, кимиона, сол и черен пипер.
- Изстискайте хляба от течността и го прехвърлете при каймата. Не изхвърляйте виното от купата.
- Размесете сместа за кюфтетата с ръце и я приберете под капак в хладилника за едно или две денонощия.
- Оформете продълговати кюфтенца. Не трябва да са обаче тънки или дълги като кебапчета, а по-къси и тумбести. Такава е традиционната им форма за този вид гозба.
- Оваляйте ги в брашно и ги изпържете в нагорещена мазнина, докато станат златисти от всяка страна. Оставете ги да се отцедят върху кухненска хартия.
- Разтопете 1 с.л. от кравето масло в загрят на умерен огън тиган. Добавете малко мащерка и разбъркайте. Сложете и самите кюфтенца. Полейте ги с останалото от хляба вино, доматите от консерва, 2 с.л. захар и 150 мл вода.
- Разбъркайте всички продукти внимателно и добавете пръчицата канела. Похлупете съда и оставете ястието да къкри за 15 мин.
- Сервирайте всяка порция върху канапе от сварения ориз и поръсете с магданоз.