Необходими продукти:
- 3 супени лъжици зехтин
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 1 глава фенел, подрязана и нарязана на тънко
- 3 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 препълнена ч.л. семена от кориандър, леко счукани
- 150 мл бяло вино
- 2 х 400 г консерви нарязани домати с босилек
- 2 супени лъжици доматено пюре
- добра щипка шафран
- 1 дафинов лист
- 1 супена лъжица пресен лимонов сок
- 1 малка връзка магданоз, листата нарязани на едро
- 900 г смесени филета от риба без кожа, (каквито искате) нарязани на хапки
- 350 г сурови и обелени скариди
- 75 г ситно настърган пармезан
- 50 г галета
- зелена салата, за гарнитура
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в голяма, широка незалепваща тенджера или тиган и запържете внимателно лука, копъра, чесъна и семената от кориандър за 15 минути, като разбърквате редовно, докато зеленчуците омекнат и леко се оцветят.
- Налейте виното в тигана и добавете доматите, доматеното пюре, шафрана и дафиновия лист. Подправете и оставете да къкри леко.
- Гответе около 15 минути, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти.
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Разбъркайте лимоновия сок и по-голямата част от магданоза в доматената смес, поставете парчетата сурова риба и скаридите отгоре и разбъркайте добре. Покрийте плътно с капак и оставете да къкри на среден огън за 4-5 минути, или докато рибата е почти готова.
- Разбъркайте няколко пъти, докато рибата се готви, като внимавате да не се разпадне.
- Разпределете горещата смес в 6 гювечета, като всяко от тях трябва да побира около 350 мл.
- Смесете заедно сиренето, галетата, останалия магданоз и малко смлян черен пипер и поръсете отгоре.
- Сложете гювечетата в тава и ги запечете за 20 минути.
- Сервирайте ги със зелена салата.