Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Средиземноморски огретен с риба и скариди

Разнообразете лятната трапеза

25’ Подготовка
55’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 1 глава фенел, подрязана и нарязана на тънко
  • 3 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 препълнена ч.л. семена от кориандър, леко счукани
  • 150 мл бяло вино
  • 2 х 400 г консерви нарязани домати с босилек
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • добра щипка шафран
  • 1 дафинов лист
  • 1 супена лъжица пресен лимонов сок
  • 1 малка връзка магданоз, листата нарязани на едро
  • 900 г смесени филета от риба без кожа, (каквито искате) нарязани на хапки
  • 350 г сурови и обелени скариди
  • 75 г ситно настърган пармезан
  • 50 г галета
  • зелена салата, за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте олиото в голяма, широка незалепваща тенджера или тиган и запържете внимателно лука, копъра, чесъна и семената от кориандър за 15 минути, като разбърквате редовно, докато зеленчуците омекнат и леко се оцветят.
  2. Налейте виното в тигана и добавете доматите, доматеното пюре, шафрана и дафиновия лист. Подправете и оставете да къкри леко.
  3. Гответе около 15 минути, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти.
  4. Загрейте фурната до 220 градуса.
  5. Разбъркайте лимоновия сок и по-голямата част от магданоза в доматената смес, поставете парчетата сурова риба и скаридите отгоре и разбъркайте добре. Покрийте плътно с капак и оставете да къкри на среден огън за 4-5 минути, или докато рибата е почти готова.
  6. Разбъркайте няколко пъти, докато рибата се готви, като внимавате да не се разпадне.
  7. Разпределете горещата смес в 6 гювечета, като всяко от тях трябва да побира около 350 мл.
  8. Смесете заедно сиренето, галетата, останалия магданоз и малко смлян черен пипер и поръсете отгоре.
  9. Сложете гювечетата в тава и ги запечете за 20 минути.
  10. Сервирайте ги със зелена салата.

Купете ножове и дъски за рязане

За да приготвим нещата по най-добрия начин, трябва да имаме правилните инструменти.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин бяло вино чесън кориандър дафинов лист домати магданоз доматено пюре шафран пармезан скариди кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче