Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Спагетини с филе от риба тон

Една лека и приятна вечеря

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • Хималайска сол на кристали
  • Консерва филе от риба тон в растително масло
  • Дафинов лист
  • 500 мл. светла бира
  • Пакет спагетини
  • 1 червена чушка
  • 1 глава лук
  • Корен от целина
  • Пресен джинджифил
  • Зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • Сол
  • Черен пипер
  • Чимен
  • Естрагон
  • Сушен кориандър
  • Сумак
  • Ябълков оцет
  • Табаско сос
  • Песто с рикота (или друг вид песто)
  • Доматено пюре
  • Кетчуп
  • Консерва домати на кубчета
  • 1 ч.ч. розе
  • Течна сметана за готвене
  • Микс от семена (тиквени и др.)

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера кипваме около 1.5 литра вода. Добавяме хималайска сол на кристали, омесена със сухи подправки по наш избор, както и няколко дафинови листа. Когато водата кипне, добавяме около 500 мл. студена бира. Изчакваме водата отново да заври. Ако обмисляте защо не слагаме мазнина, ето един от нашите съвети, който може би ще ви е от полза: 

  2. Варим пастата според инструкциите на пакета. За спагетините 5 мин. са напълно достатъчни.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Приготвяме си една червена чушка, глава лук, корен от целина и няколко резенчета джинджифил.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. В загрят на средна температура тиган изсипваме малко гръцки extra-virgin зехтин и в единия му край поставяме няколко нарязани на едро скилидки чесън. В останалата част подреждаме резените джинджифил, резен от корена целина и половин глава лук. Всичко, освен чесъна, обръщаме и от другата страна, за да добият зеленчуците лек загар. Когато тва стане, ги вадим настрана върху парче кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината. Чесънът оставяме в тигана, разтръскваме леко съда, за да се разпределят скилидките равномерно по дъното.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. В това време, прегорените зеленчуци, които оставихме настрана, ги слагаме в тенджерата със сварените и все още неотцедени от водата спагетини.
  6. В тигана добавяме нарязаната на едро друга половина от главата лук, малко дафинов лист, джинджифил на малки парченца, разрязаната на едро чушка и поръсваме с подправки. Необходими са сол, смлян черен пипер, естрагон, чимен, кориандър, както и сумак. Тъй като рецептата включва в себе си риба, сумакът е идеалната подправка, тъй като доста наподобява вкуса на лимона. Запържваме на умерен къмто силен огън. По някое време поръсваме с малко ябълков оцет.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Добавяме малко табаско сос, песто с рикота и лъжица гъсто доматено пюре. Разбъркваме и оставяме да се позапържи за около минута.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Изливаме малко розе, намаляме огъня до средна степен и бъркаме докато алкохолът напълно се изпари.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Време е в тигана да се намесят кетчупа (1 с.л) и доматите на кубчета (около 150 гр.). Разбъркваме и доливаме малко сметана за готвене. Махаме тигана от котлона и отново разбъркваме. Нашият сос е готов. Оставяме го да почине за около 5 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. В плоска чиния сервираме порция от нашата паста и отгоре заливаме с малко от соса от тигана. Отваряме консервата с риба тон и с помощта на супена лъжица гарнираме ястието с няколко парчета от нея. Ръсим с микс от сушени семена (тиква, слънчоглед и др.). Отгоре нахвърляме и няколко каперси. Поливаме с няколко капки зехтин и подправяме със смлян черен пипер. Ястието е готово за сервиране.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин чесън сол черен пипер кориандър дафинов лист сумак бира лук домати целина ябълков оцет чимен чушки естрагон готварска сметана кетчуп хималайска сол спагети песто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче