за топчетата:
250 гр. извара
2 жълтъка
50 гр. кокосови стърготини
50 гр. захар
3 с.л. без връх нишесте
за черното тесто:
4 яйца
30+30 гр. захар
50 гр. шоколад
2 с.л. (без връх) брашно
2 с.л. (без връх) нишесте на върха на ножа
бакпулвер
3 с.л. какао
щипка сол
Разбъркваме добре изварата, захарта, жълтъците, кокоса и нишестето. С мокри ръце оформяме топчета с големина на голям лешник и ги разполагаме на разстояние по дъното на формата (намазнена и посипана с брашно).
За тестото разбиваме жълтъците с 30 гр. захар до побеляване, добавяме стопения шоколад, брашното, нишестето, бакпулвера, солта и какаото. Отделно разбиваме белтъците на сняг, като добавяме и другите 30 гр. захар. Внимателно прибавяме белтъците към жълтъчната смес, като бъркаме в една посока.
Пече се в кръгла форма с диаметър 22 см или правоъгълна 20/28 см. Изливаме полученото тесто върху кокосовите топчета и печем сладкиша при 175C.
Пробваме с клечка за зъби.
За глазурата смесваме млякото, захарта и маслото и варим до леко сгъстяване, отдръпваме от огъня, добавяме шоколада да се разтопи и заливаме охладения сладкиш.
за топчетата:
250 гр. извара
2 жълтъка
50 гр. кокосови стърготини
50 гр. захар
3 с.л. без връх нишесте
за черното тесто:
4 яйца
30+30 гр. захар
50 гр. шоколад
2 с.л. (без връх) брашно
2 с.л. (без връх) нишесте на върха на ножа
бакпулвер
3 с.л. какао
щипка сол
Разбъркваме добре изварата, захарта, жълтъците, кокоса и нишестето. С мокри ръце оформяме топчета с големина на голям лешник и ги разполагаме на разстояние по дъното на формата (намазнена и посипана с брашно).
За тестото разбиваме жълтъците с 30 гр. захар до побеляване, добавяме стопения шоколад, брашното, нишестето, бакпулвера, солта и какаото. Отделно разбиваме белтъците на сняг, като добавяме и другите 30 гр. захар. Внимателно прибавяме белтъците към жълтъчната смес, като бъркаме в една посока.
Пече се в кръгла форма с диаметър 22 см или правоъгълна 20/28 см. Изливаме полученото тесто върху кокосовите топчета и печем сладкиша при 175C.
Пробваме с клечка за зъби.
За глазурата смесваме млякото, захарта и маслото и варим до леко сгъстяване, отдръпваме от огъня, добавяме шоколада да се разтопи и заливаме охладения сладкиш.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност