Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадово руло с мандаринов крем

Подходящо за пазничните дни и не само

75’ Подготовка
30’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За блата:

  • 200 г натурален шоколад
  • 7 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
  • 200 г кафява захар
  • 3 с.л. какао, плюс допълнително за поръсване
  • Настърганата кора и сокът от 1 по-голяма мандарина

За глазурата:

  • 200 г натурален шоколад
  • 200 мл течна сметана
  • 2 с.л. пудра захар

За крема с мандарини:

  • 200 мл сметана
  • 200 мл крем фреш
  • 2 с.л. пудра захар
  • Настърганите кори от 3 мандарини и сокът от 1

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Покрийте с хартия за печене квадратна форма с размер 37х25 см.
  3. За да приготвите блата, разтопете шоколада на водна баня. Оставете го настрани да се охлади, докато приготвите всичко останало.
  4. Разбийте жълтъците и кафявата захар. Трябва да станат на гъст крем. Разбийте в тях след това какаото, шоколада, сока и корите от мандарината.
  5. Отделно разбийте жълтъците на твърд сняг и една трета от тях сложете в шоколадовата смес. Разбъркайте, след което прибавете останалата част. Прехвърлете тестото за блата в тавата, разстелете внимателно до ъглите на формата и печете 16 мин. Трябва да е твърд на допир.
  6. Междувременно поръсете голям лист пергаментова хартия с малко какао. Когато блатът е готов, обърнете го с лицевата част върху хартията, без да махате тази, върху която се е пекъл. Така ще е покрит и няма да изсъхне, докато приготвяте останалите компоненти за рулото.
  7. Пригответе глазурата като разтопите заедно шоколада, сметаната и пудрата захар на водна баня. Сместа трябва да си почине и да се охлади, за да я нанесете върху рулото.
  8. За крема от мандарини разбийте сметаната, крем фреша, пудрата захар, кората и сока от мандарината, докато стане плътен. Може да го охладите в хладилника до 24 часа, ако искате да го приготвите по-рано.
  9. Сглобете рулото като първо махнете пергаментовата хартия. Напоете блата със сока от 1 мандарина. Намажете го с тънък слой от шоколадовата глазура, след това разпределете половината (до 2/3) от крема. Внимателно завийте блата на руло и отрежете всеки от краищата му.
  10. Прехвърлете сладкиша в чиния за сервиране и го покрийте с останалата част от шоколадовата глазура. Украсете по желание и поднесете.

Дайте оценка:

Тагове: мандарина яйца пудра захар какао кафява захар готварска сметана натурален шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче