Необходими продукти:
За блата:
- 200 г натурален шоколад
- 7 яйца, разделени на жълтъци и белтъци
- 200 г кафява захар
- 3 с.л. какао, плюс допълнително за поръсване
- Настърганата кора и сокът от 1 по-голяма мандарина
За глазурата:
- 200 г натурален шоколад
- 200 мл течна сметана
- 2 с.л. пудра захар
За крема с мандарини:
- 200 мл сметана
- 200 мл крем фреш
- 2 с.л. пудра захар
- Настърганите кори от 3 мандарини и сокът от 1
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Покрийте с хартия за печене квадратна форма с размер 37х25 см.
- За да приготвите блата, разтопете шоколада на водна баня. Оставете го настрани да се охлади, докато приготвите всичко останало.
- Разбийте жълтъците и кафявата захар. Трябва да станат на гъст крем. Разбийте в тях след това какаото, шоколада, сока и корите от мандарината.
- Отделно разбийте жълтъците на твърд сняг и една трета от тях сложете в шоколадовата смес. Разбъркайте, след което прибавете останалата част. Прехвърлете тестото за блата в тавата, разстелете внимателно до ъглите на формата и печете 16 мин. Трябва да е твърд на допир.
- Междувременно поръсете голям лист пергаментова хартия с малко какао. Когато блатът е готов, обърнете го с лицевата част върху хартията, без да махате тази, върху която се е пекъл. Така ще е покрит и няма да изсъхне, докато приготвяте останалите компоненти за рулото.
- Пригответе глазурата като разтопите заедно шоколада, сметаната и пудрата захар на водна баня. Сместа трябва да си почине и да се охлади, за да я нанесете върху рулото.
- За крема от мандарини разбийте сметаната, крем фреша, пудрата захар, кората и сока от мандарината, докато стане плътен. Може да го охладите в хладилника до 24 часа, ако искате да го приготвите по-рано.
- Сглобете рулото като първо махнете пергаментовата хартия. Напоете блата със сока от 1 мандарина. Намажете го с тънък слой от шоколадовата глазура, след това разпределете половината (до 2/3) от крема. Внимателно завийте блата на руло и отрежете всеки от краищата му.
- Прехвърлете сладкиша в чиния за сервиране и го покрийте с останалата част от шоколадовата глазура. Украсете по желание и поднесете.