Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадова чили торта ”Jolie”

От Jolie Hduff Jolie Hduff
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

за пикантния блат:
200 г черен шоколад 
200 г масло
5 яйца
1 ч.ч. брашно 
1 ч.ч. захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1/2 ч.л. лют пипер
1 с.л. захаросан джинджифил, нарязан на ситно

за шоколадовия мус:
180 г черен шоколад
250 мл сладкарска сметана
250 г крем сирене маскарпоне
2 с.л. захар

за чили глазурата:
100 г черен шоколад
2 щипки лют пипер
олио

Разтопете шоколада и маслото заедно на водна баня. Добавете лютия пипер и разбъркайте добре. Сипете го в купа и започнете да добавяте яйцата едно по едно като разбивате с тел след всяко. Прибавете бялата и бурбонската захар, а след това и брашното постепенно като бъркате, докато се получи гладко кексово тесто. Добавете и захаросания джинджифил, объркайте отново, за да се разпредели равномерно. Изсипете сместа във форма с ринг 24 см, като покриете дъното с хартия за печене, а стените намаслете. Печете в загрята на 190 градуса фурна за около 30 минути. Проверете готовността дървена клечка.

През това време пригответе шоколадовия мус като разтопите шоколада на водна баня и го охладите на стайна температура. Разбийте до твърди връхчета сметаната със захарта и добавете към нея на части и крем сиренето. Разбийте до еднородност. Добавете шоколада и разбийте отново. Охладете в хладилник до сглобяване на тортата.

След изпичане на блата и пълното му охлаждате го разрежете на две хоризонтално, за да се получат два еднакви блата. Поставете долната част върху поднос и отгоре намажете обилно с крема. Отделете част от него за украса. Захлупете с другия блат.

Пригответе глазурата като разтопите шоколада на водна баня. Добавете лютия пипер, разбъркайте добре и на тънка струйка сипете олио, колкото да стане достатъчно течен, за да се разлее добре. Полейте тортата отгоре и нека се стече по стените, като го размажете леко с опакото на лъжица.

Охладете за кратко и украсете розички от останалия крем и поръсете с още малко джинджифил. За закачка добавете и малки люти чушлета, който не е задължително да ги ядете след това или просто ги направете от захарно тесто.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло маскарпоне яйца бяла захар сладкарска сметана черен шоколад бяло брашно джинджифил лют пипер ванилова захар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче