Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадов кекс с шоколадова глазура

За истински ценители на сладкото

20’ Подготовка
55’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За кекса:

  • 200 г черен шоколад (70% какао)
  • 150 г масло
  • 200 г захар
  • 3 яйца
  • 200 мл прясно мляко
  • 250 г брашно
  • 50 г какао
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • Щипка сол
  • 1 ч. л. ванилов екстракт

За шоколадовата глазура:

  • 150 г черен шоколад
  • 100 мл течна сметана
  • 1 ч. л. масло

За декорация:

  • Шоколадови стърготини

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 170°C и застелете продълговата форма за кекс с хартия за печене.
  2. Разтопете шоколада с маслото на водна баня или в микровълнова фурна. Разбъркайте до гладка консистенция и оставете леко да се охлади.
  3. В купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава. Добавете ванилията и разтопения шоколад, като разбъркате внимателно.
  4. Смесете брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Добавяйте ги на части към течната смес, редувайки с млякото, като разбърквате внимателно.
  5. Изсипете тестото във формата и печете около 50-55 минути или до суха клечка.
  6. Оставете кекса да изстине напълно, преди да го залеете с глазурата.
  7. За глазурата загрейте сметаната до кипване, махнете от котлона и добавете натрошения шоколад. Разбъркайте до гладка смес и добавете маслото за блясък.
  8. Полейте кекса с глазурата, оставете я леко да стегне и поръсете с шоколадови стърготини.
  9. Оставете да стегне напълно преди сервиране.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца бяла захар ванилия черен шоколад какао бяло брашно прясно мляко бакпулвер сода готварска сметана

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче