Необходими продукти:
- 400 г консерва нахут, отцеден, като течността се запазва
- 1 супена лъжица тахан
- 2 супени лъжици екстра върджин зехтин
- ½ скилидка чесън
- ½ лимон, настъргана кора и сок
- 250 г къса паста по ваш избор
- 50 г бейби спанак, нарязан на едро
- 200 г чери домати, разполовени
- ¼ краставица, нарязана
- 75 г маслини без костилка по ваш избор, нарязани на едро
Начин на приготвяне:
- Кипнете вода.
- Изсипете половината от нахута в кухненски робот, добавете приблизително половината от запазената течност от консервата (течността трябва да достигне малко под нивото на нахута в блендера), тахана, зехтина, чесъна, лимоновата кора и сока и малко подправки. Пасирайте, докато получите гладък, леко течен хумус. Проверете как е на сол
- Сварете пастата, следвайки инструкциите на опаковката. Отцедете, като запазите чаша от водата, в която се е варила и изплакнете под студена течаща вода за няколко секунди, докато се охлади.
- Разбъркайте сварената паста, спанака, доматите, краставиците, маслините, останалия нахут и дресинга от хумус в голяма купа, докато всичко се покрие добре. Добавете малко от запазената вода от варенето на пастата, ако дресингът е твърде гъст.
- Поднесете и се насладете на този богат вкус.