Необходими съставки:
- 1 чаша императорски ориз
- 3 чаши зеленчуков или пилешки бульон
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 чаша гъби (печурки или други по избор), нарязани
- 1/4 чаша сухо бяло вино
- 2 с.л. зехтин или масло
- 1/2 чаша настърган пармезан
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- В дълбок тиган загрейте зехтина или маслото и запържете лука и чесъна до златисто.
- Добавете гъбите и ги задушете, докато омекнат.
- Изсипете черния ориз и го запържете за 1-2 минути, за да поеме ароматите.
- Добавете бялото вино и разбъркайте, докато се изпари.
- Започнете да добавяте бульона черпак по черпак, като разбърквате често и изчаквате оризът да поеме течността, преди да добавите следващия черпак.
- След около 30-40 минути, или според инструкциите на опаковката, оризът трябва да е алденте.
- Добавете пармезана, сол и пипер, и разбъркайте добре.
- Гарнирайте с магданоз и поднесете веднага.
ИЗБРАНО