Необходими продукти:
- 500 г филе от треска или сьомга
- 1 ч.ч. заквасена сметана
- 1 жълтък
- 2 ч.ч. рибен бульон
- 1 стрък праз
- 1 морков
- 1 картоф
- 100 г корен от целина
- 1/2 връзка магданоз
- 1/2 връзка копър
- 1 дафинов лист
- Сол и млян черен пипер
- 5 зърна черен пипер
- Зехтин
Начин на приготвяне:
- Рибата се слага в тенджера, залива се с вода и от нея се сварява бульон, след което тя се изважда, остава се да изстине и се накъсва на едри парчета. Проверява се за кости.
- Коренът от целина и морковът се почистват и се нарязват на лентички, а картофът на кубчета.
- Бялата част от праз лука се нарязва на колелца и той се запържва в тенджера с дебело дъно с малко мазнина, докато омекне.
- Прибавят се морковите и целината и всичко се готви за 10 мин.
- Налива се рибеният бульон и след като той заври, е време в него да се сложат картофите, черният пипер на зърна и дафиновият лист. Огънят се намаля и се оставя супата да къкри още 15 мин.
- Слага се рибата да поври с всички останали продукти за 10 мин.
- През това време в купа се смесва малко от бульона с един жълтък и заквасената сметана. Тази застройка се излива в тенджерата, всичко се разбърква и се оставя на котлона за 3-4 мин., но без да завира.
- Всяка порция се сервира, поръсена с млян черен пипер, сол, зехтин и наситнените копър и магданоз.