Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Редена мусака с телешко и праз

Една по-интересна интерпретация на класическата рецепта

20’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г телешка кайма
  • 2 големи стръка праз лук
  • 5-6 средно големи картофа
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1 домат или 200 г доматен сос
  • 2-3 с.л. зехтин или олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. суха мащерка или риган
  • сол и черен пипер на вкус

За заливката:

  • 2 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • 50 мл прясно мляко

Начин на приготвяне:

  1. Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета. Сварете ги за 5-7 минути в подсолена вода, за да омекнат леко. Отцедете и оставете настрана.
  2. Нарежете праза на кръгчета, а моркова настържете.
  3. В дълбок тиган загрейте зехтина и задушете праза, моркова и ситно нарязания чесън за 2-3 минути. Добавете телешката кайма и гответе, докато се запържи и се раздроби. Добавете червения пипер, мащерката, сол и черен пипер. Накрая прибавете настъргания домат или доматения сос и оставете да къкри за още 5 минути, докато течността се изпари.
  4. В тава за печене подредете пласт картофи, след това разпределете половината от каймата със зеленчуци. Повторете със слой картофи и останалата кайма, като завършите с картофи.
  5. Пригответе заливката, като разбиете яйцата с киселото мляко, брашното и прясното мляко до получаване на гладка смес. Залейте равномерно мусаката.
  6. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-50 минути, или докато заливката стане златиста.
  7. Оставете мусаката да почине за 10-15 минути преди сервиране, за да се стегне и нареже по-лесно. Сервирайте с кисело мляко.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън червен пипер мащерка домати моркови праз телешка кайма риган картофи яйца прясно мляко кисело мляко