Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма
- 2 големи стръка праз лук
- 5-6 средно големи картофа
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 домат или 200 г доматен сос
- 2-3 с.л. зехтин или олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. суха мащерка или риган
- сол и черен пипер на вкус
За заливката:
- 2 яйца
- 200 г кисело мляко
- 2 с.л. брашно
- 50 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете картофите на тънки кръгчета. Сварете ги за 5-7 минути в подсолена вода, за да омекнат леко. Отцедете и оставете настрана.
- Нарежете праза на кръгчета, а моркова настържете.
- В дълбок тиган загрейте зехтина и задушете праза, моркова и ситно нарязания чесън за 2-3 минути. Добавете телешката кайма и гответе, докато се запържи и се раздроби. Добавете червения пипер, мащерката, сол и черен пипер. Накрая прибавете настъргания домат или доматения сос и оставете да къкри за още 5 минути, докато течността се изпари.
- В тава за печене подредете пласт картофи, след това разпределете половината от каймата със зеленчуци. Повторете със слой картофи и останалата кайма, като завършите с картофи.
- Пригответе заливката, като разбиете яйцата с киселото мляко, брашното и прясното мляко до получаване на гладка смес. Залейте равномерно мусаката.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-50 минути, или докато заливката стане златиста.
- Оставете мусаката да почине за 10-15 минути преди сервиране, за да се стегне и нареже по-лесно. Сервирайте с кисело мляко.