Необходими продукти:
- 1 кг телешки гърди
- 120 г тиква
- 1 картоф
- 1 сладък картоф
- 1 кочан царевица
- 1 стрък целина, с листата
- Пресен магданоз
- 2 моркова
- 5 дафинови листа
- 1 глава кромид лук
- 1 глава червен лук
- 1 с.л. зехтин
- Черен пипер на зърна
- Червен пипер
- Млян черен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете половината кромид лук на едри шайби, а морковът на продълговати резени и ги сложете в силно загрят тиган без мазнина, за да хванат черна коричка от двете страни. Отстранете ги от съда.
- Сложете месото в тенджера и го залейте със студена вода. Когато тя заври, излейте я и налейте 3 л студена вода.
- Добавете запържените морков и лук, дафиновите листа, 15-20 зърна черен пипер, както и 1 цял стрък пресен магданоз.
- Варете всичко на умерен огън за 2 часа, като постоянно отпенвате бульона с помощта на супена лъжица.
- Нарежете месото на едро, а бульонът прецедете.
- Нарежете другия морков на едро, кочанът царевица на едри колелца, а картофът, сладкия картоф и парчето тиква почистете и също нарежете на едро.
- Отделете листата от целината настрана, а стъблото нарежете на дребно.
- Подсушете тенджерата и я върнете на котлона на умерен огън. Запържете наситнения червен лук с малко зехтин за 1-2 мин., след което добавете месото, разбъркайте и налейте бульона.
- Добавете царевицата, целината, морковът, тиквата, двата вида картоф, наситнените листа от целина и още малко магданоз, също наситнен.
- Варете супата още 10 мин. или до омекване на зеленчуците. Овкусете я с черен и червен пипер и я сервирайте гореща.