Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

4 яйца - единия жълтък го отделям за намазване
около 1 кг брашно и още малко за допълнителното измесване
1 кофичка 500 гр. кисело мляко
1 кубче мая за хляб
1/2 ч.ч. олио
1 равна с.л сол
1 ч.л захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
сусам и маково семе за поръсване
50 гр. кр.масло занамазване на листите

Разтваряме маята с малко водичка със солта и захарта. Правим кладенче от брашното и получената кашичка я изсипваме в него. Добавяме последователно яйцата, млеката и олиото. Замесваме меко тесто, което да може да се точи, но и да не лепне. Оставяме тестото покрито на топличко около 1 час. Размесваме отново и разделяме на 3 топки. Разточваме всяка топка на кора от около 0,5 см.

Намазваме първата кора с размекнато краве масло. Поставяме след това втората, намазана по същия начин и накрая третата. Навиваме на руло трите листа и изтегляме,докато се получи фитил. Нарязваме го напречно подобно на пънчета.

В намазана с олио тава нареждаме пънчетата във форма на слънце - легнали като оставяме по 3-4 см разтояние между тях. Покриваме отново питката и чакаме отново да втаса. Преди да я сложим в сгорещена фурна, я намазваме с жълтък и поръсваме със семената. Печем около 40 мин. (зависи от фурната, разбира се), лично аз пробвам със шиш, докато започне да излиза сух.

След изпичането покриваме с кърпа докато изтине. Ако искаме дръжка, за да направим кошничка, оставяме малко от тестото, усукваме около приготвена за целта дръжка (мека тел, лозова пръчка) и изпичаме отделно. После се забучва в питката. Ако се направи сполучливо - се точи като козунак! Да ви е вкусно!

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца прясно мляко кисело мляко хляб пълнозърнесто брашно маково семе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче