Необходими продукти:
- 4 средно твърди круши, за предпочитане с дръжките
- 2 ч.ч. бяло вино
- 3 и ½ ч.ч. вода
- 1 пръчка канела
- ½ ч.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. лимонова кора
- 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
- 2 ч.ч. захар
Начин на приготвяне:
- Обелете крушите, без да нарушавате цялостта им. Запазете дръжките, но отрежете долната им част.
- В тенджера, където крушите ще могат да се покрият почти изцяло от течността, сипете виното, водата и подправките, след което загрейте винената смес на средна към висока температура.
- Намалете котлона, когато започне да ври, сложете крушите с дръжките нагоре, така че течността да покрие възможно най-много от тях.
- Поширайте плодовете за десетина минути. Трябва да станат меки, но да останат цели и с непроменена форма.
- Извадете крушите и сложете всяка в отделна чиния.
- Загрейте отново винената течност на средна температура. Прибавете захарта и оставете да се редуцира за около 6-8 мин. За това време сиропът трябва да е готов.
- Прецедете сладката течност през фина цедка, извадете преди това пръчката канела.
- Полейте крушите със соса и поднесете.
ИЗБРАНО