Необходими продукти:
- 800 г свински врат, на едри кубчета
- 1 голяма зелка, на ситно
- Дафинов лист, 2 бр.
- Бахар
- Зехтин
- Мащерка
- Черен пипер и сол на вкус
- Червен пипер
- 150 г домати от консерва (или настъргани)
- 2 глави кромид лук, на дребно
- 1 стрък праз, наситнен
- 4 скилидки чесън, на едро
- Целина
- Джоджен
- 1 кубче телешки бульон
Начин на приготвяне:
- Зелката се нарязва на ситно, залива се със студена вода в дълбока тенджера и се слага на умерено силен огън да заври. Огънят се намаля и зеленчукът се оставя да къкри бавно за 40-45 мин., като преди това се поръсва с черен и червен пипер, мащерка и джоджен и му се слагат 2 дафинови листа, както и няколко зрънца бахар.
- В сгорещен тиган с 2 с.л. зехтин на дъното се запържва чесъна и след минута се прибавят лука и праза.
- Когато се позапържат, се сипва 1 с.л. червен пипер и всичко се разбърква.
- Веднага се добавят доматите от консерва.
- Бульонът се разтваря в чаша с вряла вода и също се изсипва в тигана. Сосът се бърка и се оставя да покъкри, докато половината течност се поизпари. След това съдът се отстранява от огъня и се оставя настрана да почине.
- В друг тиган с малко зехтин се запържва свинското месо, разрязано на едри кубчета и поръсено с малко черен пипер и мащерка. Когато хване коричка от всички страни и си пусне соковете, то се изсипва в другия тиган с доматената смес.
- Всичко се прехвърля в тенджерата с къкрещото прясно зеле. Двата тигана се изплакват с топла водичка, която също се излива при зелето.
- Оставя се ястието да покъкри за още 5-10 мин., за да могат всички вкусове добре да се смесят, а през това време се загрява фурната на 200 градуса.
- Гозбата се прехвърля в подходяща тавичка и се запича за 20-30 минути или докато хване приятна коричка.
Да ви е сладко!