Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

По нашенски: Свинско със зеле

Една вечна класика от българската кулинарна традиция

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
20’ Подготовка
70’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 800 г свински врат, на едри кубчета
  • 1 голяма зелка, на ситно
  • Дафинов лист, 2 бр.
  • Бахар
  • Зехтин
  • Мащерка
  • Черен пипер и сол на вкус
  • Червен пипер
  • 150 г домати от консерва (или настъргани)
  • 2 глави кромид лук, на дребно
  • 1 стрък праз, наситнен
  • 4 скилидки чесън, на едро
  • Целина
  • Джоджен
  • 1 кубче телешки бульон

Начин на приготвяне:

  1. Зелката се нарязва на ситно, залива се със студена вода в дълбока тенджера и се слага на умерено силен огън да заври. Огънят се намаля и зеленчукът се оставя да къкри бавно за 40-45 мин., като преди това се поръсва с черен и червен пипер, мащерка и джоджен и му се слагат 2 дафинови листа, както и няколко зрънца бахар.
  2. В сгорещен тиган с 2 с.л. зехтин на дъното се запържва чесъна и след минута се прибавят лука и праза.
  3. Когато се позапържат, се сипва 1 с.л. червен пипер и всичко се разбърква.
  4. Веднага се добавят доматите от консерва.
  5. Бульонът се разтваря в чаша с вряла вода и също се изсипва в тигана. Сосът се бърка и се оставя да покъкри, докато половината течност се поизпари. След това съдът се отстранява от огъня и се оставя настрана да почине.
  6. В друг тиган с малко зехтин се запържва свинското месо, разрязано на едри кубчета и поръсено с малко черен пипер и мащерка. Когато хване коричка от всички страни и си пусне соковете, то се изсипва в другия тиган с доматената смес.
  7. Всичко се прехвърля в тенджерата с къкрещото прясно зеле. Двата тигана се изплакват с топла водичка, която също се излива при зелето.
  8. Оставя се ястието да покъкри за още 5-10 мин., за да могат всички вкусове добре да се смесят, а през това време се загрява фурната на 200 градуса.
  9. Гозбата се прехвърля в подходяща тавичка и се запича за 20-30 минути или докато хване приятна коричка.

Да ви е сладко!

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен пипер мащерка дафинов лист домати зеле праз целина свинско телешки бульон джоджен бахар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче