Необходими продукти:
- 5-6 пилешки бутчета
- 300 г картофи, обелени, нарязани на едро
- Зехтин
- 100 г домати от консерва
- Мащерка
- Риган
- Краве масло
- Ябълков оцет
- 1 глава лук, на едро
- 2 червени пиперки, на едро
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. майонеза
- 1 жълтък
- Сокът от 1 лимон
- Сол
- Магданоз, наситнен
- Семена от нар
- Листа от целина или магданоз за украса
Начин на приготвяне:
- Картофите се обелват и се нарязват на по-едри кубчета. Поставят се в намазнена със зехтин тава, слагат им се малко домати от консерва, мащерка и няколко резена краве масло. Запичат се в загрята на 160 градуса фурна за 20 мин.
- Бутчетата се запържват от всяка страна в тиган с незалепващо покритие. В тигана се слагат само толкова от тях, колкото могат да се съберат без да се допират едно в друго. Затова се готвят на няколко партиди според размера на съда, с който разполагате. Когато хванат коричка, са готови. Поръсват се с малко ябълков оцет и се отделят настрана.
- В тавата с картофите се редят нарязаните на едро кромид лук и червени чушки, а отгоре се слагат и бутчетата. Ястието се връща във фурната за 40 мин.
- През това време се забърква сос от 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. майонеза, 1 жълтък, зехтин, мащерка, риган, сол и 1 изстискан лимон.
- Когато бутчетата са готови, сосът се излива върху тях и се ръси наситнен пресен магданоз. Гозбата се връща да се доизпече още 10-15 мин.
- Поднася се в подходящи чинии и се гарнира със семена от нар и стрък целина.