800 г пилешко филе, нарязано на ивички или кубчета,2 с.л. лимонов сок , 2 с.л. ароматно бяло вино, 2 с.л. светъл соев сос, черен пипер, 3-4 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 1-2 см нарязан на кръгчета джинджифилов корен (1 с.л. сух); Сладко кисел сос: 2 с. л. кафява захар, 6 с. л. оцет, 1 с. л. соев сос, 8 с. л. кетчуп, лют пипер, сусам и пресен чесън за гарниране; Ориз: 2 каф. ч. ориз, 2 с. л. олио (зехтин), 2 с. л. куркума прах, 1/2 с. л. сол, 1/2 к. ч. стафиди
Месото се маринова в лимоновия сок, виното и соев сос, поръсено с черен пипер. В малък дълбок съд се се загрява олиото на силен огън (тенджерка с малък диаметър) и в нея за 5-10 секунди се запържват джинджифила и чесъна, изваждат се с решетъчна лъжица. Месото се пържи на части, по няколко парчета за много кратко. Измерих, че отнема около 1 минута и 20-30 секунди. Съдът се разклаща напред назад, за да може мазнината да облива месото и накрая леко се разбърква. Изважда се с решетъчна лъжица и се изчаква 10-тина секунди мазнината да се загрее отново. Чак след това се слага следващата порция месо (приблизително колкото за 1 човек, или 1/4 от цялото количество). Получават се златисти сочни парченца месо.
Сладко кисел сос
В малка тенджерка се смесват захарта и оцета, загрява се леко, да се разтвори захарта. Прибавя се кетчупа, соевия сос и се разбърква за около 1 минута на огъня. Опитва се на вкус, ако е необходимо се добавя оцет или черен пипер, люто. Смесва се с месото, разбърква се. Сусама се запича на сух тиган или на микровълновата. Стръкчетата пресен чесън се режат. Преди сервиране се поръсва със сусама и чесъна
Ориз с куркума
Мазнината се загрява в тенджерка и в нея бързо се изсипва куркумата, разбърква се и веднага се добавя ориза. Пържи се до побеляване на ориза, прибавя се 5,5 к. ч. (по принцип 1:3, но последната чаша да е непълна) вода и солта и се покрива с капака. Вари се 10-12 минути и се изключва, остава покрито на котлона до пълното поемане на водата от ориза, образуват се дупчици отгоре и зърната се отделят едно от друго.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност