Необходими продукти:
- Цяло пиле
- 10 скилидки чесън
- 100 мл портокалов сок
- 100 мл лимонов сок
- Сол и черен пипер
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 ч.л. кимион
- Наситнен пресен риган
- 50 г краве масло
- 1 с.л. брашно
- 500 мл телешки бульон
- 250 мл готварска сметана
- 400 г ориз басмати, сварен
- Шафран
- Куркума
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Разфасовайте пилето на 6 части - две бутчета, две крилца, два броя гърди. Останалото отделете за направата на бульон за супа.
- Печете месото в йенска тенджера за около час. Запазете соковете, които то ще отдели, за да ги използвате за направата на соса.
- Сварете басмати ориза според инструкциите на опаковката и го овкусете с куркума на прах.
- Загрейте тиган на умерен огън и разтопете маслото.
- Добавете брашното и разбъркайте. Излейте соковете от печеното месо.
- Сложете пилешкото и оставете течността в тигана да закъкри. Добавете сметаната и изчакайте тя да забълбука.
- Поднесете всяка порция върху канапе от готовия ориз и поръсете с малко шафран.