Необходими продукти:
- Сокът и настърганата кора на 1 лимон
- 50 г галета
- 1 супена лъжица прясно мляко
- 50 г настъргана твърда моцарела
- 500 г пилешка кайма
- Няколко стръка пресен босилек, наситнен
- 5 скилидки чесън, смачкани
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 400 г консерва домати
- щипка захар
- Сварена паста, за канапе
Начин на приготвяне:
- Смесете лимоновата кора, галетата и млякото заедно и оставете настрана.
- Сложете моцарелата, пестото, каймата, по-голямата част от листата босилек и половината чесън в купа. Подправете добре със сол и черен пипер и разбъркайте с ръце, докато се смесят всички съставки.
- Оформете 20 топки, около 35 г всяка, с размерите на топки за пинг-понг.
- Загрейте зехтина в тиган на средно силен огън. Добавете кюфтетата и ги разклатете, за да се покрият с мазнината.
- Пържете 6-8 минути, докато покафенеят от всички страни. Извадете ги в чиния.
- Сложете лука в тигана заедно с щипка сол и разбъркайте. Гответе 8-10 минути, докато започне да омеква, след което прибавете останалия чесън и босилек. Гответе 2-3 минути, докато освободят аромата си.
- Сипете консервата с домати, след което налейте вода в консервата, за да оберете остатъка от доматите и добавете в тигана.
- Поръсете захарта и малко малко сол и черен пипер. Оставете да заври, след което сложете кюфтенцата в соса.
- Гответе 15 минути, докато се редуцира и кюфтенцата се досготвят. Подправете на вкус отново, ако е необходимо и добавете изстискан лимонов сок.
- Сервирайте върху чиния с паста и поръсете с още босилек преди да поднесете.