Необходими прдоукти:
- 1 цяло пиле
- Басмати ориз
- 2 моркова
- 2 тиквички
- 1 чушка камба
- 1 глава кромид лук
- Реклама след 7-ми параграф
- Черен пипер и сол на вкус
- Пушен червен пипер
- 1 с.л. мед
- Зехтин
- Чесънът
- Мащерка
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса и транжирайте пилето на отделни части - бут, крилца, гърди и т.н.
- Мариновайте ги в смес от 1 с.л. сол, черен пипер, 1 с.л. пушен червен пипер, мед, 3 скилидки пресован чесън и 3 с.л. зехтин.
- Солжете ги в дълбока тава с кожата нагоре и ги печете 20 мин.
- Нарежете тиквичките на полумесеци, чушката на дребно, лукът на ситно, а морковите - на кръгчета. Изпържете ги в загрят на средна температура тиган с малко зехтин на дъното за около 10 мин. Овкусете с малко сол и черен пипер.
- Реклама след 7-ми параграф
- Изплакнете ориза, като го сипете в цедка и го потопите в купа със студена вода и го разбъркате с ръце да си пусне нишестето.
- Извадете тавата от фурната и в нея добавете зеленчуците от тигана, както и ориза. Разпределете ги равномерно. Налейте 1 литър вода. Поръсете с малко зехтин и обилно с мащерка.
- Намелете силата на печене на 180 градуса и печете гозбата още 40 минути.
- Сервирайте с цедено кисело мляко и препечен хляб.