Необходими продукти:
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 супени лъжици зехтин
- 350 г ориз арборио
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 ½ л кипящ зеленчуков бульон
- 170 г пушена сьомга, три четвърти нарязана
- 85 г маскарпоне
- Няколко стръка магданоз, наситнен
- Настъргана лимонова кора, плюс изцеден лимонов сок
- Шепа рукола за гарниране, по желание
Начин на приготвяне:
- Запържете лука в олиото за 5 мин. Добавете ориза и чесъна, след това гответе за 2 минути, като бъркате непрекъснато.
- Налейте една трета от бульона. Оставете да къкри за 20 мин., като разбърквате от време на време, докато оризът поеме бульона, след това добавете половината от останалия бульон и продължете да готвите, като разбърквате малко по-често, докато се абсорбира.
- Налейте последната част от бульона, разбъркайте и оставете да къкри, докато оризът се свари и стане кремообразен.
- Дръпнете от котлона и добавете нарязаната сьомга, маскарпонето, магданоза и лимоновата кора. Овкусете с малко черен пипер, но не добавяйте сол, тъй като сьомгата е достатъчно солена.
- Оставете ризотото да изстине за 5 минути , след това опитайте и добавете малко лимонов сок, ако желаете.
- Сервирайте ястието гарнирано с ненарязаните и останали парчета сьомга, като ги накъсате на едро. Поръсете с малко рукола, ако желаете.
ИЗБРАНО