Необходими продукти:
- 4 средно големи дюли
- 4 с.л. мед (по 1 с.л. на дюля)
- 100 г орехи, нарязани на едро
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. масло за всяка половинка дюля
- 100 мл вода
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C.
- Измийте дюлите добре, тъй като кожата им е твърда и може да има остатъци от мъх. Разрежете ги на половинки и изчистете семките и сърцевината.
- Поставете дюлите в тава за печене с разрязаната страна нагоре. В средата на всяка половинка дюля сложете по 1 с.л. мед, поръсете с малко канела и индийско орехче и добавете по малко масло, за да стане плънката по-кремообразна при печене. Разпределете нарязаните орехи върху дюлите или поставете част от тях в средата.
- Налейте водата в тавата - тя ще помогне на дюлите да омекнат и ще стане страхотен сироп.
- Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна за около 40 минути. След това махнете фолиото и печете още 10-15 минути, докато дюлите омекнат напълно и придобият златист цвят.
- Оставете дюлите леко да се охладят и ги поднесете топли. Може да ги сервирате самостоятелно или с лъжица кисело мляко или ванилов сладолед.
ИЗБРАНО