Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печени дюли с мед и орехи

Есенна сладост

10’ Подготовка
55’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 средно големи дюли
  • 4 с.л. мед (по 1 с.л. на дюля)
  • 100 г орехи, нарязани на едро
  • 1 ч.л. канела 
  • 1/2 ч.л. индийско орехче 
  • 1 ч.л. масло за всяка половинка дюля 
  • 100 мл вода

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°C.
  2. Измийте дюлите добре, тъй като кожата им е твърда и може да има остатъци от мъх. Разрежете ги на половинки и изчистете семките и сърцевината.
  3. Поставете дюлите в тава за печене с разрязаната страна нагоре. В средата на всяка половинка дюля сложете по 1 с.л. мед, поръсете с малко канела и индийско орехче и добавете по малко масло, за да стане плънката по-кремообразна при печене. Разпределете нарязаните орехи върху дюлите или поставете част от тях в средата.
  4. Налейте водата в тавата - тя ще помогне на дюлите да омекнат и ще стане страхотен сироп.
  5. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна за около 40 минути. След това махнете фолиото и печете още 10-15 минути, докато дюлите омекнат напълно и придобият златист цвят.
  6. Оставете дюлите леко да се охладят и ги поднесете топли. Може да ги сервирате самостоятелно или с лъжица кисело мляко или ванилов сладолед.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло канела индийско орехче мед дюли вода орехи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче