Необходими продукти:
- 4 филета пъстърва, с кожата
- 4 скилидки чесън
- 200 г зелена леща
- 1 глава червен лук
- 1 с.л. горчица
- 1 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. майонеза
- 1 с.л. кисело мляко
- Зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Стръкове валериана, за гарниране
- 1 с.л. краве масло
Начин на приготвяне:
- Сварете лещата според инструкциите на опаковката и я отцедете от водата. Смесете я в купа с нарязания на тънки ивички червен лук и запържете всичко в 1/2 с.л. краве масло. Посолете и поръсете с черен пипер. Свалете съда от огъня и го покрийте с капак.
- Загрейте добре друг тиган с малко зехтин на дъното и едно по едно запържете филетата от двете страни. На всяко филе слагайте по 1 скилидка чесън без да я белите и наливайте още малко мазнина, ако е необходима. На всяко парче риба изхвърляйте старата скилидка чесън, за да не нагарча мазнината.
- В една купа забъркайте смес от горчицата, лимоновия сок, майонезата и киселото мляко. В касерола разтопете 1/2 с.л. краве масло на слаб огън, излейте соса, разбъркайте и изчакайте да закъкри. Свалете съда от котлона.
- В 4 чинии направете канапе от равни части леща с лук и гарнирайте със стръковете валериана. Добавете по 1 филе към всяка порция и полейте рибата с няколко супени лъжици от майонезения сос.
Да ви е сладко!