През вековете сибирската област се е превърнала в колоритно кулинарно кътче заради многото имигранти, които са се заселвали там. Затова и настоящото ястие, макар и корейско по произход, е радушно прието и се е превърнало в символ на Сибир, нищо че в Корея е възможно даже вече и да не си спомнят за него.
Необходими продукти:
- Моркови, нарязани на тънки лентички
- Сол
- Захар
- Пушен червен пипер
- Кайенски лют червен пипер
- Зърна от кориандър, смлени
- 4 скилидки чесън, пресовани
- Смлян черен пипер
- Ябълков оцет
- 1 глава кромид лук, наситнена
- Зехтин, много силно загрят на тиган
Начин на приготвяне:
- Първо се настъргват морковите с помощта на ренде за зеленчуци, така че да станат на тънки и дълги лентички.
- Смесват се в купа с всички останали продукти с изключение на зехтина, лука и чесъна.
- Последните се запържват в силно загрят тиган в 1 с.л. зехтин и след 2 мин. на тънка струйка бавно се добавят към продуктите в купата с непрекъснато разбъркване.
- Ястието се опитва на сол и ако се налага се добавя още. Оставя се в хладилника за поне половин час. Може да стои там до една седмица.
Салатата е много подходяща за смесване със следните видове ястия:
- Салата "Оливие" (Руска салата)
- Печени телешки специалитети
- Кебапчета и вурстове
- Телешки и свински пържоли