Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От мазето: Мариновани зелени домати

Задължителната класика за българската зима

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
30’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1.5 кг зелени домати, на едро
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. сол
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • 15-20 скилидки чесън
  • 2 връзки пресен копър, наситнен
  • 2-3 люти чушки, на колелца
  • 2 с.л. синап на зърна

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Начин на приготвяне:

  1. Доматите се нарязват на едри парчета и се натриват със солта и захарта. Оставят се да преседят 1 час. През това време те ще пуснат вода, която се изхвърля.
  2. След това се поставят в голяма тенджера или купа, където се поливат с ябълковия оцет и зехтина. Оставят се за 2 часа.
  3. Чесънът се бели и всяка скилидка се нарязва на шайби, а копърът се наситнява. Лютите чушки се режат на колелца.
  4. Доматите се вадят от течността, която се е отделила от тях за изминалите 2 часа, а тя се запазва за накрая.
  5. Зарзаватът се разпределя по буркани и към всеки се добавя по малко от чесъна, лютите чушки, копъра и синапа.
  6. Във всеки буркан се разпределя от отцедената течност, слагат се капачките и зимнината се вари за 4-5 минути. Оставя се да изстине и се прибира в килера или мазето. След около месец консервираните зелени домати могат да се консумират.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън домати пресен копър ябълков оцет люти чушки кафява захар синап