Необходими продукти:
- 1.5 кг зелени домати, на едро
- 2 с.л. захар
- 2 с.л. сол
- 2 с.л. ябълков оцет
- 2 с.л. зехтин
- 15-20 скилидки чесън
- 2 връзки пресен копър, наситнен
- 2-3 люти чушки, на колелца
- 2 с.л. синап на зърна
Начин на приготвяне:
- Доматите се нарязват на едри парчета и се натриват със солта и захарта. Оставят се да преседят 1 час. През това време те ще пуснат вода, която се изхвърля.
- След това се поставят в голяма тенджера или купа, където се поливат с ябълковия оцет и зехтина. Оставят се за 2 часа.
- Чесънът се бели и всяка скилидка се нарязва на шайби, а копърът се наситнява. Лютите чушки се режат на колелца.
- Доматите се вадят от течността, която се е отделила от тях за изминалите 2 часа, а тя се запазва за накрая.
- Зарзаватът се разпределя по буркани и към всеки се добавя по малко от чесъна, лютите чушки, копъра и синапа.
- Във всеки буркан се разпределя от отцедената течност, слагат се капачките и зимнината се вари за 4-5 минути. Оставя се да изстине и се прибира в килера или мазето. След около месец консервираните зелени домати могат да се консумират.