Необходими продукти:
- 10-15 големи листа от кисело зеле
- 500 г кайма смес
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио, за пържене
- Джоджен, сушен
- 1 консерва червен боб
- 1/2 ч.ч. ориз, обикновен
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън, на ситно
- 1/2 корен от целина
- 2 резена сланина
- 300 мл зелев сок
- 200 мл вода
- Червен пипер
- 3 резена краве масло
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
- В тиган се запържват наситнените кромид лук и чесън и след 2 мин. се добавя оризът. Пържи се минута-две, докато стане прозрачен, след което се налива 1 ч.ч. вода и се изчаква оризът да я поеме.
- Добавят се доматеното пюре, малко сол, джоджен, черен и червен пипер на око. Слага се каймата и всичко се разбърква. Когато месото стане на "трохички", плънката се сваля от огъня.
- На зелевите листа им се отрязват твърдите части, които се нареждат на дъното на глинен гювеч с малко олио на дъното. Върху тях се нареждат резени от корена от целина, както и няколко резенчета сланина.
- В средата на всяко листо според големината му се слагат по 1-2 с.л. от плънката, а върху тях една непълна супена лъжица от червения боб. Оформят се сармите и се редят в гювеча.
- Отгоре се поръсват с олио и червен пипер. Наливат се зелевият сок и водата, като се внимава течността да не покрива сармите. Най-отгоре се подреждат няколко резена краве масло, а отстрани се слагат дафиновите листа. Гърнето се затваря с капака и се слага в студена фурна, която се пуска на 220 градуса.
- След 30 мин. температурата се намаля на 120 градуса и ястието се оставя да се готви за около 2 часа.
- При сервиране се поднася топъл сос от рода на бешамела или топъл сос от кисело мляко, жълтъци и лимонов сок, рабъркани в разтопено краве масло.