Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От магерницата: Зелеви сарми с кайма и боб

Неочаквано добра комбинация, с която ще си оближете пръстите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
20’ Подготовка
120’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 10-15 големи листа от кисело зеле
  • 500 г кайма смес
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио, за пържене
  • Джоджен, сушен
  • 1 консерва червен боб
  • 1/2 ч.ч. ориз, обикновен
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън, на ситно
  • 1/2 корен от целина
  • 2 резена сланина
  • 300 мл зелев сок
  • 200 мл вода
  • Червен пипер
  • 3 резена краве масло
  • 2 дафинови листа

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Начин на приготвяне:

  1. В тиган се запържват наситнените кромид лук и чесън и след 2 мин. се добавя оризът. Пържи се минута-две, докато стане прозрачен, след което се налива 1 ч.ч. вода и се изчаква оризът да я поеме.
  2. Добавят се доматеното пюре, малко сол, джоджен, черен и червен пипер на око. Слага се каймата и всичко се разбърква. Когато месото стане на "трохички", плънката се сваля от огъня.
  3. На зелевите листа им се отрязват твърдите части, които се нареждат на дъното на глинен гювеч с малко олио на дъното. Върху тях се нареждат резени от корена от целина, както и няколко резенчета сланина.
  4. В средата на всяко листо според големината му се слагат по 1-2 с.л. от плънката, а върху тях една непълна супена лъжица от червения боб. Оформят се сармите и се редят в гювеча.
  5. Отгоре се поръсват с олио и червен пипер. Наливат се зелевият сок и водата, като се внимава течността да не покрива сармите. Най-отгоре се подреждат няколко резена краве масло, а отстрани се слагат дафиновите листа. Гърнето се затваря с капака и се слага в студена фурна, която се пуска на 220 градуса.
  6. След 30 мин. температурата се намаля на 120 градуса и ястието се оставя да се готви за около 2 часа.
  7. При сервиране се поднася топъл сос от рода на бешамела или топъл сос от кисело мляко, жълтъци и лимонов сок, рабъркани в разтопено краве масло.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън черен пипер червен пипер кисело зеле дафинов лист олио целина кайма джоджен червен боб доматено пюре вода ориз кромид лук сланина

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче