Необходими продукти:
- 300 г скариди
- 500 мл прясно мляко
- Черен пипер и сол на вкус
- 4 с.л. краве масло
- 200 г брашно
- 1 жълтък
- 25 мл готварска сметана
- 1 лимон
- 3 белтъка
- Галета
- Наситнен магданоз
- Олио за пържене
- Начин на приготвяне:
- Скаридите се сваряват и се отделят месото от люспите и главите.
- Последните не се изхвърлят, а се слагат в касерола с прясно мляко и се сваряват за 10 мин., заедно с малко черен пипер. Течността се прецежда през сито.
- В загрят на умерен огън тиган се разтопява краве маслото, което постепенно се смесва с брашното при постоянно разбъркване.
- На струйка се налива отцеденият млечен бульон и всичко се изчаква да закъкри. Съдът се сваля от котлона.
- Сметаната се смесва с жълтъка и се налива в касеролата, която се връща на огъня и се изчаква всичко да заври. Добавя се местото от скаридите.
- Цялата тази смес се излива в тава с кухненска хартия на дъното. Хартията се намаслява преди това. Оставя се да изстине и се прибира за 3 часа в хладилник.
- Загрява се добре един тиган с 1-2 пръста олио за пръжене.
- От скариденото "тесто" се оформят в кюфтета, които първо се овалват в малко брашно, а после и в разбитите белтъци и накрая - в галета.
- Пържат се и се сервират, поръсени с магданоз. За гарнитура се поднасят резени лимон.