1 връзка копър
2 глави лук
1 глава чесън
1 дафинов лист
2 стръка мащерка или суха половин пакетче
10 зърна черен пипер
10 зърна бял пипер
300 мл бяло вино
3 с.л брашно
2 с.л галета
400 мл бульон от сварените миди
1 лимон
2 жълтъка
Мидите се изчистват и се поставят в тенджера със студена вода. Поставят се на котлона и се варят заедно с малка част от белия и черен пипер до отваряне на черупките и още около 20 мин. след самото отваряне. Мидите се изваждат с решетъчна лъжица, като сосът се запазва.
За соса: В тенджера се поставя олио на дъното. Лукът и чесънът се запържват леко след което слагаме белия пипер, черния пипер, бялото вино, дафиновия лист, мащерката. Оставя се на слаб огън, докато виното намалее на половина.
В отделна купа се разбъркват брашното и галетата със студена вода докато се получи лека кашичка и се добавят жълтъците. Така приготвената смес се прибавя към полученият до момента сос и се наливат около 400 мл. бульон от сварените миди. Накрая се добавя половината лимон нарязан на малки кубчета и останалият сок от другата половина на лимона. Мидите се поднасят в чиния, поляти със сос и поръсени с копър.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.