Необходими продукти:
- 1 глава чевено цвекло, сварена и обелена
- Зехтин
- Сол
- Черен пипер
- 10 г пресен джинджифил, обелен
- 1 стрък пресен лук
- Пушен червен пипер
- 1 глава кромид лук
- 2 глави червен лук
- 2 стръка праз лук
- 2 моркова
- 4 резена корен от целина (селдере)
- Пресен магданоз
- Пресен копър
- Кисело мляко
- 1 лимон
- 1 жълтък
- 1 голям картоф, на кубчета
- 2 с.л. краве масло
- 3 кисели краставички
- 1 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. бобена паста
Начин на приготвяне:
- Цвеклото се сварява до омекване, изчаква се да изстине и се обелва.
- През това време, в нагорещен тиган без мазнина, се прегарят няколко резена морков и корен от целина до получаване на черна коричка от всички страни. Слагат се в 300 мл вода в тенджера и се оставят да поврят за 10 мин., след което се изваждат от чорбата и се изхвърлят. Бульонът се пази в една купичка настрани.
- В чопър се смилат празът (1 трък), кромидът и 1 голям морков, разрязан на едри кубчета. Слагат се малко зехтин, сол и черен пипер. Слагат се и пресният лук и джинджифилът, както и 1/2 малка глава первен лук. Сместа се изсипва в тенджера с малко зехтин на дъното, запържва се за 3 мин. и ѝ се налива 1 ч.ч. вода. Оставя се да заври.
- В чопъра се поставят на едри резени киселите краставички, цвеклото, 2 с.л. паста от боб, малко магданоз и копър. Налива се 1 с.л. зехтин, 1 с.л. оцет, всичко се овкусява със сол и черен пипер и се смила в купата на уреда.
- На едро се нарязват още 1 стрък праз, 1 глава червен лук, както и 1 голям картоф, който се оформя на малки кубчета. Запържват се в 3 с.л. зехтин на добре загрят тиган.
- След 3 мин. се добавят доматеното пюре и пушеният червен пипер. Всичко се разбърква и се излива бульонът от прегорените зеленчуци. След 2 мин. съдържимото на тигана се излива в тенджерата и се доливат 1,5 л вода.
- Добавя се наситненото кисело зеле, огънят се намаля и супата ври за 20 мин., или до омекване на зелето.
- В тиган се разтопява маслото и се добавя сместа от кисело мляко, 1 жълтък и сокът от 1 лимон. Когато тя започне да къкри, ѝ се налива малко от бульона на супата, разбърква се и се излива в тенджерата на тънка струйка.
- Който има котка, я пита дали ѝ допада уханието на супата.
- Ястието се сервира в подходяща купа и се украсява с листа магданоз. Да ви е сладко!