Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лесна постна супа от цвекло и кисело зеле

Сгрейте се с тази лесна и лека наслада за сетивата

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
20’ Подготовка
60’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 глава чевено цвекло, сварена и обелена
  • Зехтин
  • Сол
  • Черен пипер
  • 10 г пресен джинджифил, обелен
  • 1 стрък пресен лук
  • Пушен червен пипер
  • 1 глава кромид лук
  • 2 глави червен лук
  • 2 стръка праз лук
  • 2 моркова
  • 4 резена корен от целина (селдере)
  • Пресен магданоз
  • Пресен копър
  • Кисело мляко
  • 1 лимон
  • 1 жълтък
  • 1 голям картоф, на кубчета
  • 2 с.л. краве масло
  • 3 кисели краставички
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. бобена паста

 

Снимка: Юлиян Илиев

Начин на приготвяне:

  1. Цвеклото се сварява до омекване, изчаква се да изстине и се обелва.
  2. През това време, в нагорещен тиган без мазнина, се прегарят няколко резена морков и корен от целина до получаване на черна коричка от всички страни. Слагат се в 300 мл вода в тенджера и се оставят да поврят за 10 мин., след което се изваждат от чорбата и се изхвърлят. Бульонът се пази в една купичка настрани.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. В чопър се смилат празът (1 трък), кромидът и 1 голям морков, разрязан на едри кубчета. Слагат се малко зехтин, сол и черен пипер. Слагат се и пресният лук и джинджифилът, както и 1/2 малка глава первен лук. Сместа се изсипва в тенджера с малко зехтин на дъното, запържва се за 3 мин. и ѝ се налива 1 ч.ч. вода. Оставя се да заври.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. В чопъра се поставят на едри резени киселите краставички, цвеклото, 2 с.л. паста от боб, малко магданоз и копър. Налива се 1 с.л. зехтин, 1 с.л. оцет, всичко се овкусява със сол и черен пипер и се смила в купата на уреда.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. На едро се нарязват още 1 стрък праз, 1 глава червен лук, както и 1 голям картоф, който се оформя на малки кубчета. Запържват се в 3 с.л. зехтин на добре загрят тиган.
  6. След 3 мин. се добавят доматеното пюре и пушеният червен пипер. Всичко се разбърква и се излива бульонът от прегорените зеленчуци. След 2 мин. съдържимото на тигана се излива в тенджерата и се доливат 1,5 л вода.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Добавя се наситненото кисело зеле, огънят се намаля и супата ври за 20 мин., или до омекване на зелето.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. В тиган се разтопява маслото и се добавя сместа от кисело мляко, 1 жълтък и сокът от 1 лимон. Когато тя започне да къкри, ѝ се налива малко от бульона на супата, разбърква се и се излива в тенджерата на тънка струйка.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Който има котка, я пита дали ѝ допада уханието на супата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Ястието се сервира в подходяща купа и се украсява с листа магданоз. Да ви е сладко!

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол черен пипер пресен лук червен лук моркови магданоз праз копър целина картофи пушен червен пипер яйца кисело мляко кисели краставички лимонов сок боб джинджифил доматено пюре цвекло кромид лук жълтък

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче