Необходими продукти:
- 450 г пресни сливи, без костилки и едро нарязани
- По 1 щипка канела, индийско орехче, джинджифил на прах (по желание)
- 300 г захар мусковадо
- 350 г масло, плюс допълнително за намазване
- 300 г овесени ядки
- 140 г обикновено брашно
- 50 г смлени орехи
- 3 супени лъжици мед
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Изсипете сливите в купа. Разбъркайте с подправките, 50 г захар и малка щипка сол, след което оставете настрана, за да се накисванат.
- Внимателно разтопете маслото в тенджера. В голяма купа смесете заедно овесените ядки, брашното, орехите и останалата захар, като се уверите, че няма бучки захар, след което разбъркайте маслото и меда, докато всичко се смеси.
- Намаслете квадратна форма за печене около 20 х 20 см.
- Притиснете половината смес върху дъното на формата, след това изсипете сливите и разпределете равномерен слой.
- Сложете останалите овесени ядки върху сливите, така че да са напълно покрити точно до стените на тавата.
- Печете 45-50 минути, докато сладкишът стане тъмнозлатисти и започне да стават хрупкав по краищата.
- Оставете да се охлади напълно, след което нарежете на 18 малки блокчета. Ще се съхранява в херметически затворен съд за 2 дни или може да бъде замразен до един месец.
ИЗБРАНО