за плодовата смес
100 г замразени горски плодове
100 г сладко от боровинки
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. желатин
за крема
3 яйчни жълтъка*
3 с.л. с купка брашно*
100 г захар
600 мл прясно мляко
1 пръчка бурбонска ванилия-вътрешността
1 пак. желатин - 10 г
3 яйчни белтъка
300 г квасена сметана
30 г кокосови стърготини
няколко малки бисквитки
6 бр. бисквити закуска**
* вместо да варите яйчен крем може да използвате готов пудинг, който аз не предпочитам
** може да се използват бишкоти
замразените плодове се с месват със сладкото и се загряват
желатинът се залива с 1-2 с.л. вода до набъбване и след това се прибавя към горещата плодова смес, заедно с лимоновия сок (моето сладко от боривинки е доста захарно и затова не добавях никаква захар)
за крема
жълтъците се смесват със захарта и брашното в тенджерка, добавя се прясното мляко и се поставя на слаб огън
вари се до сгъстяване с непрекъснато разбъркване - 5-8 минути.Ако се получат бучки, използвайте тел , миксер или пасатор за разбиване.
добавят се ванилията и набъбналия предварително желатин
кремът се охлажда
сметаната се разбива леко и се добавя към охладения крем
белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок и внимателно, с помощта на шпатула се прибавят към крема
формата се застила с фолио за свежо съхранение, да обхване и стените
изсипва се половината от крема
изчаква се да се стегне, в хладилник 30 минути, и отгоре се подреждат малки бисквитки
върху бисквитките се изсипва плодовата смес( оставя се 1-2 с.л. за сервиране)
върху плодовата смес се изсипва останалата част от крема, предварително се добавят кокосовите стърготини
(ако искате да се получи този цветен ефект , който е на моите снимки, не трябва да се изчаква за плодовата смес да се стегне, но ако искате плодовият слой да е плътен и открояващ се, ще трябва отново да се изчака в хладилник за да се стегне преди да се сложи втората част от крема)
отгоре се подреждат големите бисквити "Закуска"
оставя с ев хладилник за поне 4-5 часа или за следващия ден
покрива се с чинията, в която ще се сервира и се обръща с рязко движение
формата се изважда нагоре и фолиото се отстранява внимателно
залива се с притоплената предварително запазена плодова смес
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност