Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кюфтенца с ориз в доматен сос

Ястието, което не оставя никого безразличен

10’ Подготовка
45’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сушен босилек
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. млян бахар
  • 1 с.л. доматено пюре
  • сол
  • черен пипер
  • 150 г ориз
  • 500 г телешка кайма
  • 700 г домати от консерва
  • 700 мл вода
  • 2 моркова
  • кубче био пилешки бульон, разтворен в кафена чаша вода
  • зехтин
  • босилек
  • краве сирене
  • хляб
  • риган

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте дълбок тиган на силен огън и добавете 2 с.л. зехтин.
  2. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се добавят в тигана. Запържете ги за 2-3 минути, докато се карамелизират.
  3. Добавете босилека, канелата и бахара и разбъркайте. Сипете доматеното пюре, солта и черния пипер.
  4. Прехвърлете сместа в купа и я оставете да изстине.
  5. Добавете ориза, телешката кайма и разбъркайте добре.
  6. Оформете от сместа малки кюфтенца и ги сложете в тенджера.
  7. В тенджерата добавете консервираните домати, водата, морковите, нарязани на полумесеци,бульона и загрейте всичко на силен огън.
  8. Покрийте с капак и щом започне да завира, намалете котлона до средна степен и оставете всичко да къкри за около 30 минути.
  9. Поръсете всяка порция със зехтин, черен пипер и босилек, а за гарнитура поднесете сирене фета с риган и начупете няколко къса пресен селски хляб.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер лук домати моркови телешка кайма канела ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче