Необходими продукти:
- 1 кг пилешки бутчета, почистени от кожата
- 300 мл сухо бяло вино
- 2 големи глави лук, нарязани на четвъртини
- 4 стръка селъри, нарязани на четири
- 3 стръка праз, нарязан на четири
- 2 стръка мащерка
- 2 дафинови листа
- ½ ч.л. бял пипер
- 40 г брашно
- 300 мл сметана
Начин на приготвяне:
- Сложете пилешките бутчета в голяма тенджера и ги запържете с малко масло няколко минути, като ги обръщате често. Налейте виното и увеличете температурата на котлона, за да заври и да се изпари алкохолът.
- Сложете зеленчуците и билките, добавете 1 ч.л. сол и белия пипер и залейте с 2 л вряща вода. Покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри за 45 мин. Зеленчуците и пилето трябва да омекнат.
- Извадете дафиновите листа и стръкчетата мащерка и оставете бульонът да се охлади за 30 мин.
- Махнете бутчетата от супата, обезкостете ги и върнете месо в тенджерата, с изключение на 140 г от него.
- Пасирайте супата, докато стане много гладка.
- Смесете заедно брашното и сметаната, след което прибавете няколко черпака от супата, за да темперирате сметаната.
- Прибавете застройката в тенджерата, разбъркайте, докато затопляте супата внимателно.
- Нарежете останалото пилешко месо и го върнете в тенджерата.
- Сервирайте с поръсени отгоре листенца мащерка.
ИЗБРАНО