Необходими продукти:
- 450 г смляно говеждо месо (80/20 смес от говеждо и свинско месо)
- 4 питки за хамбургер
- 4 резена сирене чедър
- 4 листа маруля
- 4 резена домат
- 4 кръгчета червен лук
- Кетчуп
- Горчица
- Майонеза
- Сол и черен пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте грил или чугунен тиган на средно висока температура. Добавете малко олио и го оставете да се нагорещи.
- Оформете четири равни по големина кюфтета от смляното говеждо месо. Подправете всяко със сол и черен пипер.
- Поставете ги едно по едно в горещия тиган. Използвайте шпатула или лъжица, за да сплескате внимателно месото. Повторете този процес и с останалите.
- Запечете разрязаните на две питки за около 2-3 минути от вътрешната им страна, докато образуват златистокафява коричка.
- Докато бургерите се готвят, нарежете марулята, доматите и червения лук. В отделна купа смесете кетчуп, горчица и майонеза, за да се получи уникалният класически сос за бургер.
- Когато кюфтетата са готови, извадете ги от тигана и незабавно поставете по резенче чедър върху всеки бургер. Покрийте тигана с капак или алуминиево фолио, за да помогнете на сиренето да се разтопи равномерно.
- Подредете бургера, като започнете с долната половина на питката, намазана със соса, последван от лист маруля, резен домат, червен лук, бургера с разтопено сирене, супена лъжица от соса и най-отгоре - горната половина на питката.
Сервирайте го горещ, придружен с пържени картофки и чаша ледено студена бира!