Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Класически чийзбургер

Да ви споделим една малка тайна, ако искате бургерите ви да бъдат хрупкави отвън и същевременно - сочни отвътре: замразете кюфтетата (или, казано по модерному - бургерите) за 15 минути преди да започнете да ги запичате. След което, в почти нажежен до червено тиган, ги пресовайте с широка решетчеста лъжица или шпатула. По този начин месото няма да успее да се изпържи прекалено много отвътре, което ни дава време да го обработим така, че да придобие хрупкава коричка.

Необходими продукти:

 • 300 гр. мляно телешко
 • 150 гр. мляно свинско
 • Краве масло
 • 4 питки за бургер (по възможност от вида Бриош)
 • Зехтин или олио
 • Сол на вкус
 • Прясно млян черен пипер
 • 4 слайса сирене за сандвичи
 • 4 тънки доматени резена
 • 4 листа маруля
 • Готов сос за бургери

Начин на приготвяне:

 1. Смесете двата вида кайма в голяма купа като, за най-добър резултат - размесете месото с ръце. Полейте с няколко капки зехтин. От получената смес омесете 4 броя кюфтета, горе-долу с диаметър малко по-малък от този на питките. Опаковайте подходяща по размер чиния в слой стреч-фолио, наредете кюфтетата върху нея и ги замразете за 15 минути във фризера. Важно е да не надвишавате това времетраене.
 2. Докато месото се замразява, загрейте голям тиган - препоръчително е той да бъде чугунен или друг метален тиган с дебели стени. Това трябва да се направи на степен на огъня малко над умерената. Когато тиганът се загрее до нужната температура, разтопете около две чаени лъжички масло и поставете питките с отрязаната страна надолу. Запържете ги до добиване на златист загар. Според размера на тигана, с който разполагате, може би ще ви се наложи да извършите тази процедура няколко пъти докато всички питки са готови.
 3. Извадете кюфтетата от фризера. Увеличете силата на огъня до максимална степен и налейте 2 с.л. зехтин в тигана. Оставете мазнината да се загрее докато почти не започне да пуши. Пържете кюфтетата едно по едно по следния начин: поставяте първото в загрятата мазнина и веднага го притиската с решетчеста лъжица или шпатула, а с помощта на друга шпатула, лъжица или друг удобен кухненски прибор притиснете отгоре, за да пресовате кюфтето, за да може то да стане колкото може по-тънко. Когато долната страна на кюфтето е готова, трябва да го обърнете. Опържената страна се поръсва със сол и черен пипер.
 4. Прехвърлете готовите кюфтета върху долната част на всяка от четирите питки. Отгоре наредете слайсовете сирене за сандвичи, резените домат и листата маруля. Полейте със соса за бургери (или друг подходящ сос, който сами сте си приготвили). Сервирайте бургерите докато са още горещи.

Доминикански Чимичури бургери

А самите бургер-кюфтета стават най-добре на грил тиган или подходяща плоча за печене. Ако не разполагате с тези неща вкъщи, може би е време да се снабдите с тези полезни джаджи:

Скара / оребрена плоча за котлон Kerros

Лят алуминий, незалепващо покритие • 0 до 230 °С

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер маруля домати бургер хамбургер сос питка бриош

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче