Немските картофени палачинки са нещо като нашите картофени кюфтета, но както ще видите, се приготвят малко по-различно. Самите картофи се изстискват от цялата им вода с помощта на кърпа, която се усуква здраво, а към тях се прибавят яйце, лук и брашно, за да слепне добре сместа. Ако ходите в Германия и искате да ги опитате, приготвени от местно заведение, имайте предвид, че според различните региони, ястието има няколко имена. Така че, запишете си следните елемнтарни за прочитане термини - Kartoffelpuffer, Reibekuchen, Reibeplätzchen, Reiberdatschi и Grumbeerpannekuche.
В много държави на Европа съществуват подобни рецепти, но повечето включват продължително пържене. А замисълът на немската е картофените палачинки да станат хрупкави отвън, но меки и нежни отвътре. Затова се пържат и по-бързо. И внимавайте, че пари много! Затова, гарнитурата от студено кисело мляко не е никак лоша идея. Ето и как да си приготвите това ястие.
Необходими продукти:
- 400 г картофи, настъргани на ситно
- 150 г кромид лук, настърган
- 2 яйца
- брашно, колкото поеме сместа
- сол
- олио
- кисело мляко
- наденица (по желание)
- магданоз
Начин на приготвяне:
- Обелете картофите и ги настържете на ситно в едно парцалче или кърпа.
- Хванете четирите края на кърпата и я усучете, за да изстискате водата от картофите.
- Изсипете ги в дълбока купа заедно с яйцата, настъргания лук и солта.
- Добавете малко брашно и започнете да месите с ръце. Добавяйте брашно докато не получите гъста, но и лепкава смес. Ако тя не лепне, рискувате палачинките да ви се разпаднат при пържене.
- Загрейте 2 пръста олио в дълбок тиган и когато мазнината се сгорещи, оформете от картофената смес няколко топчета.
- Пускайте всяко топче в мазнината като веднага го сплесквате с шпатула или лъжица. Пържете на умерен огън за около 4 мин. на страна.
- Извадете готовите палачинки и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишното олио.
- Сервирайте ги с гарнитура от кисело мляко и (по желание) изпърженото месо от сурова наденица.
- За наденицата - месото се изстисква от червото в предварително загрят тиган и се запържва в 2-3 с.л. зехтин или олио.
- Украсете чинията с няколко стръка магданоз.