Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Картофени палачинки по германска рецепта

Изпробвайте тази разновидност на картофените кюфтета

5’ Подготовка
15’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

 Немските картофени палачинки са нещо като нашите картофени кюфтета, но както ще видите, се приготвят малко по-различно. Самите картофи се изстискват от цялата им вода с помощта на кърпа, която се усуква здраво, а към тях се прибавят яйце, лук и брашно, за да слепне добре сместа. Ако ходите в Германия и искате да ги опитате, приготвени от местно заведение, имайте предвид, че според различните региони, ястието има няколко имена. Така че, запишете си следните елемнтарни за прочитане термини - Kartoffelpuffer, Reibekuchen, Reibeplätzchen, Reiberdatschi и Grumbeerpannekuche.

В много държави на Европа съществуват подобни рецепти, но повечето включват продължително пържене. А замисълът на немската е картофените палачинки да станат хрупкави отвън, но меки и нежни отвътре. Затова се пържат и по-бързо. И внимавайте, че пари много! Затова, гарнитурата от студено кисело мляко не е никак лоша идея. Ето и как да си приготвите това ястие.

Необходими продукти:

  • 400 г картофи, настъргани на ситно
  • 150 г кромид лук, настърган
  • 2 яйца
  • брашно, колкото поеме сместа
  • сол
  • олио
  • кисело мляко
  • наденица (по желание)
  • магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Обелете картофите и ги настържете на ситно в едно парцалче или кърпа.
  2. Хванете четирите края на кърпата и я усучете, за да изстискате водата от картофите.
  3. Изсипете ги в дълбока купа заедно с яйцата, настъргания лук и солта.
  4. Добавете малко брашно и започнете да месите с ръце. Добавяйте брашно докато не получите гъста, но и лепкава смес. Ако тя не лепне, рискувате палачинките да ви се разпаднат при пържене.
  5. Загрейте 2 пръста олио в дълбок тиган и когато мазнината се сгорещи, оформете от картофената смес няколко топчета.
  6. Пускайте всяко топче в мазнината като веднага го сплесквате с шпатула или лъжица. Пържете на умерен огън за около 4 мин. на страна.
  7. Извадете готовите палачинки и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишното олио.
  8. Сервирайте ги с гарнитура от кисело мляко и (по желание) изпърженото месо от сурова наденица.
  9. За наденицата - месото се изстисква от червото в предварително загрят тиган и се запържва в 2-3 с.л. зехтин или олио.
  10. Украсете чинията с няколко стръка магданоз.

 

Дайте оценка:

Тагове: олио лук магданоз сурова наденица картофи яйца кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче