Необходими продукти:
- Олио или зехтин
- 10 тънки резена бекон
- 2 ч.ч. кубчета от тиква
- 1 глава наситнен кромид лук
- 1 голям сладък картоф, обелен, нарязан на кубчета
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 6 сурови яйца, разбъркани
- 1/2 кафена чашка прясно мляко
- 1/2 кафена чашка стърган чедър
- Наситнен бекон, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Намажете 6 малки гювечета с малко олио или зехтин и ги сложете във фурната, докато още се загрява.
- Загрейте един голям и дълбок тиган на умерен огън. С няколко капки зехтин запържете резените бекон за около 1 мин.
- Добавете парчетата тиква и лука. Запържете всичко за около 5 мин. и след това изсипете в съда и кубчетата от сладкия картоф. След 10 мин. овкусете с мащерката и черния пипер.
- Разпределете продуктите от тигана в гювечетата.
- В една купа разбуркайте яйцата с млякото и полейте всяка порция с получената смес.
- Отгоре поръсете с настъргания чедър.
- Изпечете гювечетата за 25 мин. във фурната и сервирайте, като поръсите с още малко наситнен бекон.