Необходими продукти:
- 3 резена корен от целина
- 1 голям морков, на дребно
- 2 пиперки, на едро
- 5 с.л. бульон от сварено шкембе, вижте рецептата тук
- 1 вратна пържола, вижте рецептата тук
- Зехтин
- Праз лук
- 1 кубче телешки бульон, разтворен в 1 ч.ч. вряла вода
- Мащерка
- Целина
- Девисил
- Риган
- Черен пипер
- Сол
- Доматено пюре
- 200 г грах от консерва
- 1 голям картоф, на кубчета
- Сух копър
- Сух магданоз
- Краве масло, 50 г
- Сокът от 1 лимон
- Кисело мляко
- Заквасена сметана, за сервиране
- Листа прясна целина, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Един тиган се загрява на средна степен за 15 мин. В него се поставят резените от морков и тези от корена целина. Не се използва мазнина, защото целта е зеленчуците да прегорят и да придадат аромат на опушено на чорбата.
- В тенджера се кипват 2 ч.ч. вода заедно с прегорените зеленчуци. Съдът се сваля от огъня.
- В друг тиган с 2 с.л. зехтин се запържват празът, морковите и пиперките. Когато са готови, добавя се телешкия бульон, мащерка, целина, девисил, риган, черен пипер, сол, доматено пюре и всичко се разбърква.
- Тенджерата се връща на огъня и се оставя на умерен огън да заври. Целината и морковите се изваждат. Прибавят се 3 с.л. бульон от сварено телешко шкембе.
- Консервата грах се прецежда през гевгир и се измива на течаща вода. Изсипва се в тенджерата.
- Готовата пържола се отделя от кокала и се раздърпва на парчета. Месото се добавя в супата.
- Нарязва се един голям картоф на кубчета и се прибавя към останалите продукти.
- Долива се литър вода и ястието се оставя да къкри за 30 мин.
- Добавят се целина, сух копър и магданоз, девисил, мащерка, сол и супата се разбърква.
- В малка тенджерка на слаб огън се разтопяват 50 г краве масло. В купа се разбъркват половин кофичка кисело мляко, един жълтък и сокът от един лимон. Добавята се към разтопеното масло и когато сосът започне да пуска балончета, се излива на тънка струйка в супата.
- Котлонът се спира и ястието се оставя да почине за 10-15 мин.
- Сервира се с лъжица заквасена сметана към всяка порция и се гарнира със стрък прясна целина.