Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Градинарска чорба от грах и свинско

Не оставайте без супа в зимните сутрини

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
50’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 резена корен от целина
  • 1 голям морков, на дребно
  • 2 пиперки, на едро
  • 5 с.л. бульон от сварено шкембе, вижте рецептата тук
  • 1 вратна пържола, вижте рецептата тук
  • Зехтин
  • Праз лук
  • 1 кубче телешки бульон, разтворен в 1 ч.ч. вряла вода
  • Мащерка
  • Целина
  • Девисил
  • Риган
  • Черен пипер
  • Сол
  • Доматено пюре
  • 200 г грах от консерва
  • 1 голям картоф, на кубчета
  • Сух копър
  • Сух магданоз
  • Краве масло, 50 г
  • Сокът от 1 лимон
  • Кисело мляко
  • Заквасена сметана, за сервиране
  • Листа прясна целина, за сервиране

 

Начин на приготвяне:

  1. Един тиган се загрява на средна степен за 15 мин. В него се поставят резените от морков и тези от корена целина. Не се използва мазнина, защото целта е зеленчуците да прегорят и да придадат аромат на опушено на чорбата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. В тенджера се кипват 2 ч.ч. вода заедно с прегорените зеленчуци. Съдът се сваля от огъня.
  3. В друг тиган с 2 с.л. зехтин се запържват празът, морковите и пиперките. Когато са готови, добавя се телешкия бульон, мащерка, целина, девисил, риган, черен пипер, сол, доматено пюре и всичко се разбърква.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Тенджерата се връща на огъня и се оставя на умерен огън да заври. Целината и морковите се изваждат. Прибавят се 3 с.л. бульон от сварено телешко шкембе.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Консервата грах се прецежда през гевгир и се измива на течаща вода. Изсипва се в тенджерата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Готовата пържола се отделя от кокала и се раздърпва на парчета. Месото се добавя в супата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Нарязва се един голям картоф на кубчета и се прибавя към останалите продукти.
  8. Долива се литър вода и ястието се оставя да къкри за 30 мин.
  9. Добавят се целина, сух копър и магданоз, девисил, мащерка, сол и супата се разбърква.
  10. В малка тенджерка на слаб огън се разтопяват 50 г краве масло. В купа се разбъркват половин кофичка кисело мляко, един жълтък и сокът от един лимон. Добавята се към разтопеното масло и когато сосът започне да пуска балончета, се излива на тънка струйка в супата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  11. Котлонът се спира и ястието се оставя да почине за 10-15 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  12. Сервира се с лъжица заквасена сметана към всяка порция и се гарнира със стрък прясна целина.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло сол черен пипер девисил мащерка моркови магданоз праз копър целина свинско телешки бульон риган картофи чушки заквасена сметана кисело мляко лимонов сок доматено пюре грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче