100 г студено масло
200 г брашно
50 г нерафинирана тръстикова захар
щипка сол
1 яйце
10 г ванилена захар
За пълнежа:
3-4 праскови
50 г суров шамфъстък
50 г пудра захар
1 белтък
1 ч.л. царевично нишесте
1/2 ч.л. ванилия
допълнително захар за поръсване
Брашното и студеното масло се размесват с ръце до образуване на маслени трохи. Прибавят се останалите продукти и се оформя топка. Не се размесва дълго, за да не се стопли маслото и да стане глетава кората. Завива се във фолио за свежо съхранение и се оставя да почине в хладилник поне за час. Може да приготвите от предния ден, а дори и да го замразите. Отпочиналото тесто се разточва върху хартия за печене на кръг с диаметър около 26 см.Не е задължително да е правилна формата. Прасковите се почистват от костилките и нарязват на полумесеци. Шамфъстъкът се смила фино и се смесва с пудрата захар, нишестето, белтъка и ванилията. Получената ядкова паста се разпределя върху маслената кора и отгоре се подреждат прасковите. Краищата на тестото се сгъват навътре като покрива част от пълнежа. Може да си помагате с хартията за печене, за да не се разчупи тестот. Галета се поръсва с малко захар и се пече в предварително загрята фурна на 180°C, докато придобие златист цвят.(около 30-40 мин.). Сервира се охладен. По желание се поднася с ванилов сладолед или заквасена сметана.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност