Необходими продукти:
- 50 г масло
- 450 г картофи, обелени и нарязани на парчета
- 1 малка глава лук, нарязана на парчета с големината на тези на картофите
- 450 г от бялата част на праза, нарязани на кръгчета
- 0.850-1.2 л зеленчуков или пилешки бульон
- 140 мл сметана за готвене
- 125 мл пълномаслено прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно. Когато заври, добавете картофите, лука и праза. Разбъркайте добре.
- Подправете зеленчуците със сол и черен пипер и разбъркайте отново. Сложете лист пергаментова хартия върху тенджерата и я покрийте с капака. Гответе на слаб огън за 10 мин., или докато зеленчуците омекнат.
- Махнете капака и хартията за печене, след което налейте бульона и оставете да заври. Намалете котлона, за да може супата да къкри до напълното сваряване на зеленчуците - за около 5 мин.
- Пасирайте течността до гладкост и я върнете на котлона. Излейте в нея сметаната и прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрани.
- Поднесете супата топла, като отгоре може да я поръсите със ситно нарязан и задушен до златисто в масло праз и струйка сметана.
ИЗБРАНО