Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Галеща сетивата крем супа с праз и картофи

Засищаща и сгряваща, когато навън е студено

20’ Подготовка
25’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 50 г масло
  • 450 г картофи, обелени и нарязани на парчета
  • 1 малка глава лук, нарязана на парчета с големината на тези на картофите
  • 450 г от бялата част на праза, нарязани на кръгчета
  • 0.850-1.2 л зеленчуков или пилешки бульон
  • 140 мл сметана за готвене
  • 125 мл пълномаслено прясно мляко

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно. Когато заври, добавете картофите, лука и праза. Разбъркайте добре.
  2. Подправете зеленчуците със сол и черен пипер и разбъркайте отново. Сложете лист пергаментова хартия върху тенджерата и я покрийте с капака. Гответе на слаб огън за 10 мин., или докато зеленчуците омекнат.
  3. Махнете капака и хартията за печене, след което налейте бульона и оставете да заври. Намалете котлона, за да може супата да къкри до напълното сваряване на зеленчуците - за около 5 мин.
  4. Пасирайте течността до гладкост и я върнете на котлона. Излейте в нея сметаната и прясното мляко. Разбъркайте и оставете настрани.
  5. Поднесете супата топла, като отгоре може да я поръсите със ситно нарязан и задушен до златисто в масло праз и струйка сметана.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло лук праз бульон картофи прясно мляко готварска сметана

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче