Необходими продукти:
- 220 г масло, на стайна температура
- 365 г самонабухващо брашно
- 200 г захар мусковадо
- 50 гр черен меласа
- 150 г мед
- 2 големи яйца, леко разбити
- 300 мл прясно мляко
- 2 парчета джинджифил в сироп, или 1 с.л., ако са резенчета, ситно нарязани, плюс 50 мл от сиропа
- 1 ч. л. фина морска сол
- 3 ч.л. джинджифил на прах
- ½ ч. л. канела
- ½ чаена лъжичка сода бикарбонат
- малка шепа сушен, захаросан джинджифил, нарязан, за украса
За глазурата с бял шоколад:
- 30 мл прясно мляко
- 160 г пудра захар, пресята
- 150 г бял шоколад, нарязан
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Разтопете 1 супена лъжица масло в малък тиган, след което разбъркайте ½ супена лъжица брашно, за да направите влажна паста.
- Намажете сместа с четка от вътрешната страна на форма за кекс.
- Сложете останалото масло, захарта, меласата и меда в тиган, поставен на среден огън и разбъркайте, докато всичко се разтопи. Оставете малко да изстине.
- Изсипете сместа в голяма купа и разбийте яйцата и прясното млякото. Сложете джинджифила, останалото брашно, солта, смления джинджифил, канелата и содата.
- Поставете в подготвената форма и печете за 40-45 минути, или докато кексът стегне на пипане. Оставете да се охлади за 10 минути във формата, след което го обърнете върху решетка, за да изстине напълно.
- За да направите глазурата, разбийте заедно млякото, джинджифиловия сироп и пудрата захар.
- Разтопете шоколада в топлоустойчива купа в микровълновата за 1 минутна или го направете на водна баня.
- Оставете малко да се охлади, след което разбийте в млечната смес. Изсипете глазурата върху кекса, след което украсете с захаросаните парченца джинджифил.