Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Джинджифилов кекс с бял шоколад

Вкусен, апетитен и засищащ

20’ Подготовка
45’ Време за готвене
10 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 220 г масло, на стайна температура
  • 365 г самонабухващо брашно
  • 200 г захар мусковадо
  • 50 гр черен меласа
  • 150 г мед
  • 2 големи яйца, леко разбити
  • 300 мл прясно мляко
  • 2 парчета джинджифил в сироп, или 1 с.л., ако са резенчета, ситно нарязани, плюс 50 мл от сиропа
  • 1 ч. л. фина морска сол
  • 3 ч.л. джинджифил на прах
  • ½ ч. л. канела
  • ½ чаена лъжичка сода бикарбонат
  • малка шепа сушен, захаросан джинджифил, нарязан, за украса

За глазурата с бял шоколад:

  • 30 мл прясно мляко
  • 160 г пудра захар, пресята
  • 150 г бял шоколад, нарязан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Разтопете 1 супена лъжица масло в малък тиган, след което разбъркайте ½ супена лъжица брашно, за да направите влажна паста.
  3. Намажете сместа с четка от вътрешната страна на форма за кекс.
  4. Сложете останалото масло, захарта, меласата и меда в тиган, поставен на среден огън и разбъркайте, докато всичко се разтопи. Оставете малко да изстине.
  5. Изсипете сместа в голяма купа и разбийте яйцата и прясното млякото. Сложете джинджифила, останалото брашно, солта, смления джинджифил, канелата и содата.
  6. Поставете в подготвената форма и печете за 40-45 минути, или докато кексът стегне на пипане. Оставете да се охлади за 10 минути във формата, след което го обърнете върху решетка, за да изстине напълно.
  7. За да направите глазурата, разбийте заедно млякото, джинджифиловия сироп и пудрата захар.
  8. Разтопете шоколада в топлоустойчива купа в микровълновата за 1 минутна или го направете на водна баня.
  9. Оставете малко да се охлади, след което разбийте в млечната смес. Изсипете глазурата върху кекса, след което украсете с захаросаните парченца джинджифил.

Купете съдове за печене

За всички любители на домашната кухня, когато идва време за печене, по-важно от най-добрата рецепта е да имате правилното оборудване

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: краве масло морска сол яйца прясно мляко сода канела мед джинджифил захар мусковадо брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче