Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашен дзадзики бургер

Бързо, качествено, лесно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
2’ Подготовка
10’ Време за готвене
1 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 бриош питка, разрязана надлъжно на две
  • 2 с.л. цедено кисело мляко
  • 1 с.л. майонеза
  • 1 резен от домашни кисели краставички
  • 120 г телешки бургер (телешко кюфте)
  • 1 яйце
  • 1 резен чедър
  • 2 връхчета от пресен копър
  • 2-3 тънки резена червен лук
  • 1/2 ч.л. олио
  • Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Двете половини на питката се запичат от вътрешната им страна без мазнина на силно загрят тиган, колкото да хванат лека коричка. Обръщат се за съвсем кратко и се изваждат. Тиганът се почиства от трохите с помощта на кухненска хартия и се връща на огъня, за да остане загрят.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Долната част на питката се намазва отвътре с цедено кисело мляко, а върху него се слага стръкче копър. Горната част се намазва от вътрешната страна с майонеза.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. В тигана се слагат бургера (телешкото кюфте), както и лукът заедно с олиото.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Резените лук ще са готови доста преди месото. Вадят се и се слагат върху цеденото мляко. Отгоре се поставя домашната кисела краставичка.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. В тигана се чуква едно яйце и се овкусява със сол и черен пипер. Изчаква се леко да се забули. Ако не желаете то да се разтече в бургера, трябва да го обърнете. Иначе се вади без обръщане.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Когато месото е готово, то се обръща, за да е с горещата страна нагоре и върху него се поставя резена чедър, за да се разтопи. За по-бърз резултат се полива с 2-3 с.л. студена вода.
  7. Бургерът се слага върху краставичката, отгоре следва нова комбинация от цедено мляко и пресен копър, а най-отгоре е мястото на яйцето.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Сандвичът се затваря с "капака" на питката и се скрепва с помощта на дървена клечка или малък нож.

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер олио червен лук бургер кюфте бургер питка бриош пресен копър яйца цедено кисело мляко майонеза кисели краставички чедър

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче