Необходими продукти:
- 1 бриош питка, разрязана надлъжно на две
- 2 с.л. цедено кисело мляко
- 1 с.л. майонеза
- 1 резен от домашни кисели краставички
- 120 г телешки бургер (телешко кюфте)
- 1 яйце
- 1 резен чедър
- 2 връхчета от пресен копър
- 2-3 тънки резена червен лук
- 1/2 ч.л. олио
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Двете половини на питката се запичат от вътрешната им страна без мазнина на силно загрят тиган, колкото да хванат лека коричка. Обръщат се за съвсем кратко и се изваждат. Тиганът се почиства от трохите с помощта на кухненска хартия и се връща на огъня, за да остане загрят.
- Долната част на питката се намазва отвътре с цедено кисело мляко, а върху него се слага стръкче копър. Горната част се намазва от вътрешната страна с майонеза.
- В тигана се слагат бургера (телешкото кюфте), както и лукът заедно с олиото.
- Резените лук ще са готови доста преди месото. Вадят се и се слагат върху цеденото мляко. Отгоре се поставя домашната кисела краставичка.
- В тигана се чуква едно яйце и се овкусява със сол и черен пипер. Изчаква се леко да се забули. Ако не желаете то да се разтече в бургера, трябва да го обърнете. Иначе се вади без обръщане.
- Когато месото е готово, то се обръща, за да е с горещата страна нагоре и върху него се поставя резена чедър, за да се разтопи. За по-бърз резултат се полива с 2-3 с.л. студена вода.
- Бургерът се слага върху краставичката, отгоре следва нова комбинация от цедено мляко и пресен копър, а най-отгоре е мястото на яйцето.
- Сандвичът се затваря с "капака" на питката и се скрепва с помощта на дървена клечка или малък нож.