Необходими продукти:
- 1 с.л. сол
- 1 ч.ч. вода
- 2 ч.л. копър
- 1 с.л. естрагон
- 1 с.л. кориандър
- Хрян, по желание
- 4 дафинови листа
- 1 ч.ч. ябълков оцет
- 2 с.л. кафява захар
- 4 скилидки чесън, наситнени
- 1 к.л. сминдух или синапено семе
- 2 големи краставици, на тънки резени
Начин на приготвяне:
- Слага се тиган на умерено силен огън и в него се изсипват всички подправки и чесънът. Оставят се за 4-5 мин. да потъмнеят.
- Огънят се намалява и се наливат оцетът и водата. Оставя се сместа да започне да къкри и се изчаква така 3 мин.
- Нарязаните краставици се слагат в дълбока купа и се заливат с маринатата от тигана.
- Оставят се да изстинат и след ден са годни за употреба. При спешна нужда - може и след час.
- Останалото се разпределя в буркани или кутии и се слага в хладилника.
Вариант 2:
Ако краставичките няма да се консумират в близко бъдеще, след заливането им с маринатата, се разпределят заедно с течността в стерилизирани буркани, които се затварят с капачките и се обръщат надолу с главата за едно денонощие. Прибират се по килери, изби, хладилници или (ако е зима) балкони. След няколко седмици са готови за отваряне.
ИЗБРАНО