Необходими продукти:
- 250 г изпечен във фолио котлет от сьомга
- Краве масло
- 1,5 л телешки бульон
- Зехтин
- 2 чушки сиврия, нарязани на колелца
- 1/2 стрък праз лук, наситнен
- 1 лимон
- 1 морков, на кубчета
- 2 бр. шпроти от консерва
- 1 с.л. паста от пиперки
- Унгарски микс подправки за риба
- Копър и магданоз, наситнени
- Резени лимон, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Котлетът се изпича в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, като се увива в алуминиево фолио заедно с няколко клонки прясна мента, малко зехтин, стрък пресен чесън, резенче краве масло, зрънца анасон и няколко карамелизирани резена лимон. Точният метод може да видите тук:
- Телешкият бульон се загрява на среден огън в дълбока тенджера и се оставя да закъкри.
- В нагорещен тиган с 1 ч.л. зехтин се запържват сиврията и празът, а след 3 мин. се добавят два резена лимон и морковът.
- След още 3 мин. зеленчуците се добавят към бульона.
- Изпеченият за 40 мин. котлет се накъсва на ситни парченца и се добавя към супата заедно с 1-2 шпроти от буркан.
- Ястието се подправя и с 1 с.л. паста от пиперки. Обикновено тя се продава доста солена, така че преди чорбата да се посоли, трябва първо да се опита.
- Добавят се 2 с.л. краве масло, както и микс подправки за риба в унгарски стил. Ако не разполагате с такъв, той се прави от червен пипер (може и лют) и смлян сушен лук.
- Когато морковите са напълно сварени и омекнали, се добавят наситнените копър и магданоз и котлонът се спира. Тенджерата се захлупва с капака и се оставя да почине за 15 мин.
- Чорбата се сервира с поднесени отделно резени лимон. Да ви е сладко!