Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За блата:
140 г масло
140 г черен шоколад, настърган
3 яйца
150 г захар
100 г брашно
1 ванилия 

За боровинково-шоколадовия мус:
100 г бял шоколад
3 ч.ч. течна сметана
1 пак. желатин
4 с.л. вода
100 г боровинки
250 мл вода
3 с.л. захар
лилава сладкарска боя

За декорация:
боровинки
теменужки

Фурната се загрява до 180 градуса. Маслото се разтопява, маха се от котлона и се добавя настърганият шоколад. Бърка се, докато шоколадът се разтопи. Яйцата се разбиват добре със захарта, добавя се внимателно (да не спаднат яйцата) шоколадовата смес и се разбива до сгъстяване. Добавят се брашното и ванилията. Разбърква се. Сместа се излива в застлана с хартия за печене правоъгълна тавичка (откопчаваща се форма около 22 см). Запича се 20 минути.
Сладкишът се оставя в тавичката да изстине.

Брауни блатът може да се направи няколко дни предварително, като се съхранява добре опакован със свежо фолио на стайна температура. След като е изстинал добре, се изрязват основи с квадратни рингове (8 см).

За боровинково-шоколадовия мус: 1/2 ч.ч. течна сметана се загрява на котлона или в микровълнова фурна, но без да завира. Добавя се начупеният (50 г за единия слой) бял шоколад и се бърка, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка. Оставя се да се охлади на стайна температура. Боровинките, захарта и водата се слагат в тенджерка на котлона да заврат. След това се намалява температурата, докато се получи гъста смес. Прецежда се.

Желатинът (5 г) се смесва със студената вода в малка купа и се оставя 1-2 минути да набъбне. Когато шоколадът вече е изстинал, желатинът се загрява в микровълновата печка или на водна баня така, че да не завира (за около 15 секунди). Смесват се разтвореният желатин и шоколадът. Добавят се лилава сладкарска боя и част от боровинковото пюре. Цветът трябва да е по-наситен, защото при добавяне на сметаната кремът ще стане по-светъл. Разбива се 1 ч.ч. сметана с миксер до меки връхчета, добавя се към шоколадовата смес и се разбърква добре, докато се хомогенизира кремът и цветът се изравни.

Блатът брауни се срязва на половина, за да станат по-тънки пластовете. В квадратни рингове се поставя блат, върху него се изсипва равномерно количество от боровинковия мус. Оставя се в хладилник за 2 часа, за да стегне. Към муса може да се добави маскарпоне - кремът става по-плътен, и се шприцова с кръгъл накрайник крем върху основа от брауни. Първият блат с шприцован крем се оставя в хладилника за 2 часа. Повтарят се стъпките с втория слой, като към муса се добавя по-малко количество от пюрето и лилавата боя, за да се получи по-блед цвят. Изсипва се върху първия пласт и отново се оставя да стегне за 2 часа.

За шприцования вариант: слага се блат брауни върху първия пласт (който трябва да е стегнал) и се шприцова крем с по-светъл цвят. Оставя се да стегне в хладилника. По същия начин се процедира с третия пласт, към който се добавя много малко боя, за да е най-светъл. Оставя се в хладилника да стегне най-малко за 4 часа.

При сервиране ринговете се освобождават, като острието на затоплен остър нож се прокарва по страните на ринга. Декорира се с плодове и цветове от теменужки.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче