Макар бейгли традиционно да се приготвя по Коледа и Великден, не е необходимо да чакате точно определено време, за да му се насладите. В следващите редове ще откриете точните съставки и насоки, за да си направите това много вкусно сладко руло у дома.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г брашно
- 250 г студено масло или свинска мас
- 100 мл прясно мляко
- 2 супени лъжици захар
- 1 яйце
- 1 жълтък, за намазване
- 1/2 кубче (20 г) прясна мая
- Щипка сол
За пълнежа с маково семе:
- 200 г смляно маково семе
- 100 г захар
- 50 мл прясно мляко
- 1 пакетче ванилова захар
- Настърганата кора на 1 лимон
- 50 г стафиди (по желание)
За пълнежа с орехи:
- 200 г смлени орехи
- 100 г захар
- 50 мл прясно мляко
- 1 пакетче ванилова захар
- Настърганата кора на 1 лимон
- 50 г стафиди (по желание)
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята в топлото мляко с 1 супена лъжица захар и оставете да шупне.
- В купа смесете брашното със солта и нарежете студеното масло на малки парчета.
- Добавете маята, яйцето и останалата захар, след което омесете гладко тесто.
- Завийте го във фолио и оставете в хладилник за 1 час.
- В касерола загрейте млякото със захарта, добавете маковото семе и бъркайте, докато стане плътна смес. Накрая добавете лимоновата кора и ваниловата захар.
- Повторете същата процедура за ореховия пълнеж.
- Разделете тестото на две равни части и разточете всяка в правоъгълна форма.
- Разпределете маковия пълнеж върху едното тесто, а ореховия - върху другото. Навийте ги на руло.
- Намажете рулата с жълтък и оставете да починат 30 минути.
- Изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, докато станат златисти.
- Оставете десертът да изстине напълно преди нарязване, за да не се рони.