Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бейгли - изкушаващото унгарско руло

Ще бъдете приластени от вкуса на маково семе, орехи и ванилия

40’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Макар бейгли традиционно да се приготвя по Коледа и Великден, не е необходимо да чакате точно определено време, за да му се насладите. В следващите редове ще откриете точните съставки и насоки, за да си направите това много вкусно сладко руло у дома.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 250 г студено масло или свинска мас
  • 100 мл прясно мляко
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 яйце
  • 1 жълтък, за намазване
  • 1/2 кубче (20 г) прясна мая
  • Щипка сол

За пълнежа с маково семе:

  • 200 г смляно маково семе
  • 100 г захар
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 пакетче ванилова захар
  • Настърганата кора на 1 лимон
  • 50 г стафиди (по желание)

За пълнежа с орехи:

  • 200 г смлени орехи
  • 100 г захар
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 пакетче ванилова захар
  • Настърганата кора на 1 лимон
  • 50 г стафиди (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята в топлото мляко с 1 супена лъжица захар и оставете да шупне.
  2. В купа смесете брашното със солта и нарежете студеното масло на малки парчета.
  3. Добавете маята, яйцето и останалата захар, след което омесете гладко тесто.
  4. Завийте го във фолио и оставете в хладилник за 1 час.
  5. В касерола загрейте млякото със захарта, добавете маковото семе и бъркайте, докато стане плътна смес. Накрая добавете лимоновата кора и ваниловата захар.
  6. Повторете същата процедура за ореховия пълнеж.
  7. Разделете тестото на две равни части и разточете всяка в правоъгълна форма.
  8. Разпределете маковия пълнеж върху едното тесто, а ореховия - върху другото. Навийте ги на руло.
  9. Намажете рулата с жълтък и оставете да починат 30 минути.
  10. Изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути, докато станат златисти.
  11. Оставете десертът да изстине напълно преди нарязване, за да не се рони.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло стафиди лимон яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко суха мая орехи ванилова захар маково семе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче